0:05
Főoldal | Rénhírek
Alibi kibeszélés

Rendíthetetlen a szlovák vasút

Elutasította a Szlovák Államvasutak több tucat felvidéki magyar polgármester azon kérvényét, hogy a vasútállomásokon helyezzenek ki kétnyelvű feliratokat.

MTI | 2013. február 12.

Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke hétfőn arról tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy az utóbbi hetekben 38 felvidéki település polgármestere fordult írásbeli kérvénnyel a vasúthoz, ám a vállalat a kompetencia hiányára hivatkozva elutasította a kérést.

„Alibi kibeszélés folyik az állami hivatalok részéről, mivel a kisebbségi nyelvhasználati törvény lehetővé teszi a táblák kihelyezését” – szögezte le Berényi József, a kezdeményezésre kapott válaszra reagálva. Hozzátette: az újabb elutasítás dacára tovább kívánják folytatni a küzdelmet, és következő lépésként csütörtökön több, vasúti megállóval vagy állomással rendelkező felvidéki településen önerőből helyezik ki a hiányzó magyar feliratú helységnévtáblákat. A vasúti feliratok kétnyelvűsítése érdekében Szlovákiában már több mint egy éve kampányolnak különböző magyar szervezetek, köztük civilek, néhány önkormányzat és a felvidéki magyarok politikai érdekképviselete is. Az ügy rendezését irányuló kéréseket részint az igény hiányára, részint pedig egy törvényi ellentmondásra hivatkozva utasították el a hivatalos szervek.

A kisebbségi nyelvhasználati törvény lehetővé teszi, hogy a legalább 20 százaléknyi nemzetiségi lakossággal rendelkező településeken a vasútállomások megnevezései feltüntethetők a kisebbség nyelvén, de a vasúti törvény nem ad lehetőséget a vasútállomások idegen nyelvű megjelölésére. Berényi József az MTI-nek nyilatkozva elmondta: a kétnyelvű vasúti feliratok kihelyezésének ügyében korábban A. Nagy László, a szlovák kormány kisebbségügyi biztosa őszre ígért megoldást, ennek azonban mindmáig nincs kézzelfogható eredménye. „A vasút legújabb levele kézzelfogható bizonyíték arra, hogy nincs meg az a politikai és szakmai akarat, amelyről a kormánybiztos korábban azt mondta, hogy létezik” – szögezte le az MKP politikusa.

A. Nagy László az újabb kérvények kapcsán az MTI-nek azt mondta: fontosak a hasonló kezdeményezések, mivel megmutatják a kormányzatnak, hogy van társadalmi igény a kétnyelvűsítésre. A kormánybiztos elmondta: a közlekedési tárcával ez ügyben folytatott tárgyalások novemberben eredmény nélkül zárultak. A hivatal munkatársai ezt követően kidolgoztak egy olyan javaslatot, amelynek értelmében a kisebbségi nyelvhasználati törvény módosításával érnék el a jogharmonizációt. A javaslat szakmai és jogi áttekintése már befejeződött, az azonban még kérdéses, hogy ki és mikor terjeszti a kormány elé.

Martin Kóňa, a szlovák közlekedésügyi tárca szóvivője a polgármesterek kezdeményezése kapcsán leszögezte: a minisztérium tudatában van a problémának, és úgy kívánja rendezni azt, hogy a megoldással minden érintett fél elégedett legyen. Hozzátette: már készülőben van a közlekedési törvény átfogó módosítása, amely ezt a problémát is orvosolja, a módosítás várhatóan az év második felére készül el.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!