0:05
Főoldal | Rénhírek

Pénzt kapnak a csehek, hogy tanuljanak

5 ezer koronát kap fejenként mintegy 800 ezer cseh állampolgár, hogy nyelvkurzusra, illetve számítógépes tanfolyamra jelentkezzen.

nyest.hu | 2009. december 14.

Felmérések szerint az EU-ban Csehország az egyik legrosszabb a nyelvtudás és az informatikai ismeretek terén. Ezen javítandó, jövőre fejenként 5 ezer eurós tanfolyami támogatásra pályázhatnak a 25 és 64 év közötti cseh állampolgárok – írja a Ceské Noviny.

„Nem fogjuk ellenőrizni, hogy ki szorul rá a pénzre és ki nem. Nézőpontunk szerint mindenkire ráfér, hogy gyarapítsa ismereteit” – szögezte le Jakub Starek oktatási miniszter utalván arra a statisztikára, miszerint a cseheknek csak 8 százaléka képezi magát folyamatosan. (Ez az arány jóval az EU-átlag alatt van.)

A projekt összesen 3 és 4 millió korona közti összeget emészt majd fel. A pénz egynegyedét a cseh állam, a fennmaradó részt pedig az EU finanszírozza. Ha a fejenként kiszabott pénz nem bizonyul elegendőnek egy kurzus elvégzéséhez, a hiányzó összeget a jelentkezőnek kell kipótolnia.

A listát, amely a programban részt vevő intézményeket tartalmazza, most állítják össze az oktatási tárca munkatársai. A visszaélések elkerülése érdekében a minisztérium szigorú követelményeket igyekszik támasztani.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...