0:05
Főoldal | Rénhírek

Orosz-ukrán helyzetkép – ezúttal gáz nélkül

Egy ukrán törvénymódosítási javaslat bizonyos esetekben engedélyezné az orosz nyelv használatát az ukrán bíróságok számára.

nyest.hu | 2010. április 20.

Egy új törvénymódosítás azokban az esetekben engedélyezné az ukrán bíróságok számára az orosz nyelv használatát, ha egyik érdekelt fél sem ellenzi azt, jelenti a RIA (Russian Information Agency) Novosti. A törvénymódosítási javaslatot először 2007-ben terjesztették elő, de akkor még elutasította azt az ukrán parlament.

A 46 milliós ukrán lakosság 30 százalékának orosz az anyanyelve, de az előző kormány nyelvpolitikája miatt a kisebbségi nyelvek hivatalosan alig elismertek Ukrajnában. Az új ukrán elnök, Viktor Janukovics februári kinevezése óta a kisebbségi nyelvek jogainak a kiterjesztésére törekszik – úgy, hogy ugyanakkor azok ne befolyásolják az ukrán nyelv használatát károsan. A RIA Novosti elemzése szerint az új törvény eleget tenne ennek az elvárásnak, mert hivatalosan nem változtatná meg az orosz nyelv jogi státuszát.

Ez utóbbi kitételre azért van szükség, mert Ukrajna jelenlegi politikai megosztottsága nem teszi lehetővé, hogy az orosz nyelvet megszavazza a parlament az ország második hivatalos nyelve ként. Janukovics saját bevallása szerint egyébként támogatna egy ilyen kezdeményezést is.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!