0:05
Főoldal | Rénhírek

Örkény meghódítja Moszkvát

Több különlegességgel, köztük az író levelezésének orosz fordításával emlékeznek Örkény István születésének 100. évfordulójára Oroszországban.

MTI | 2012. április 12.

Az Oleg Tabakov vezette moszkvai művész színházban (MHAT) az író Macskajáték című drámájával nyílt meg Oroszországban a II. Örkény-fesztivál – mondta el az MTI-nek Tatjana Voronkina orosz műfordító, aki nemcsak nagy tisztelője az írónak, hanem az Örkény-művek értője és míves fordítója is. Az első fesztivált 5 és fél éve tartották Moszkvában, amikor a Lágerek népe című regény megjelent orosz fordításban.

Az Örkény-évfordulón egy sor rendezvénnyel emlékeznek az íróra és munkásságára. Április 27-én a Moszkva megyei Osztrovszkij színházban műsorra tűzik Örkény Tóték című darabját. A drámát nagy sikerrel játsszák minden alkalommal – mondta Voronkina.

Ha valaki nem tudná megnézni az előadást, az a Moszkvai Magyar Kulturális Intézetben néhány részletet láthat április 19-én az Örkény-esten.
Tatjana Voronkina sem érkezett üres kézzel a fesztiválra. Az író születése századik évfordulójára jelent meg fordításában Örkény színműveinek gyűjteménye. Voronkina hét könyvet adott ki kezei közül negyven év alatt. Az egyetlen, amit nem adtak ki még Oroszországban, az az Örkény zseniális dramaturgiai munkásságát bemutató munka, amelyről évek óta álmodozik – tette hozzá.

Örkény művei megszületésük óta nem tűnnek el a színpadokról. Volt olyan idő, amikor egyszerre húsz oroszországi színházban játszották a darabokat. Az író munkássága iránt ma is nagy az érdeklődés, amely nem lanyhul, mert Örkény ma is nagyon aktuális – vélekedett Voronkina.
A szakember örömmel számolt be arról is, hogy fordításában megjelennek Örkény levelei Levelek egy percben címmel az Inosztrannaja Lityeratura (Külföldi irodalom) című tekintélyes orosz irodalmi folyóirat áprilisi számában.

Amikor azon törte a fejét, mit is lehetne Örkénytől a folyóiratnak adni – mert a kiadvány alapelve, hogy csak olyan irodalmi művet publikál, amely még sohasem jelent meg oroszul –, egy álmatlan éjszakán támadt az az ötlete, hogy az író leveleiből egy csokrot készít. Örkény levelezéséből érdekes kép alakul ki életéről és munkásságáról. Lenyűgözőek például Füst Milánnak írt levelei – hangoztatta Voronkina.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!