0:05
Főoldal | Rénhírek
Rapidrandi? – Matekrandi!

Online randimatek

Amy Webb, az adatok szerelmese némi matekozás után találta meg élete párját. Szórakoztató és izgalmas előadásában elmeséli férjkeresésének történetét.

nyest.hu | 2013. november 21.

Egy nő 30 fölött már nem nagyon játszadozhat; főleg nem az idejével. Ha családot akar, rá kell feküdnie a projektre, mert a családalapítás folyamata még mai rohanó világunkban is bosszantóan időigényes. Amy Webb már elmúlt harminc, amikor kimatekozott magának egy férjet, és nagyon úgy tűnik, hogy azt is sikerült kiszámítania, hogy hogyan lesz boldog az élete. Most egy TED-előadásban elmeséli, hogy hogyan hackelte meg az online randizást, és végül hogyan talált rá a számára tökéletes férjkereső algoritmusra, amit az előadás idejére már le is futtatott. Az output egyelőre 1 db férj és 1 db gyerek.

Az angolban a data (’adat, adatok’) és a date (’randi’) szavak hasonlóan hangzanak. Magyarul ezt a poént sajnos nehéz visszaadni.

Amy Webb a Newsweek és a Wall Street Journal újságírója, ma a saját digitálisstratégiai tanácsadó cégének, a Webbmedia Groupnak a vezetője. Részt vesz a média megújítását szolgáló programok szervezésében is. A Data: A Love Story (Adatok: egy szerelem története) című könyvében leírja, hogyan találta meg élete párját az internetes randioldalak és némi matekozás segítségével. TED-előadása ennek a történetnek a frappáns és mulatságos összefoglalója. (A videó alatt magyar feliratot is találnak!)

Amynek nem volt szerencséje a férfiakkal. A nagymamája mindig azt tanácsolta neki, hogy ne legyen olyan válogatós. Ő azonban nem adta fel, nekiállt kikalkulálni, hogyan lehet neki férje. (Pontosabban hogyan biztos, hogy nem lesz.) Első lépésben kiszámolta, hogy szinte lehetetlen, hogy a több mint 1,5 milliós Philadephiában az igényeinek megfelelő férjet találjon. Pusztán a statisztikai adatokból az jött ki neki, hogy az egész városban mindössze 35 fiú lenne alkalmas jelölt. Bár ennyi embert még állásinterjúra is behívhatott volna, mégsem ezt az utat választotta.

Racionális döntésnek tűnt, hogy az online párkeresést választotta. Itt azonban túl sok volt az adat, és semmiféle szisztéma nem állt az elején rendelkezésére, amely szerint jó felé keresgélhetett volna. Nem fecsérelte az idejét, fogott egy Excel-táblázatot, és ismét elkezdett számolni. Először azonban csak a saját preferenciáit vette figyelembe – és kissé meglepődött, hogy aki neki megfelel, az nem biztos, őt tartja majd a legjobb választásnak...

Online randimatek
Forrás: datalovestory.com

Úgyhogy rágta még egy kicsit a ceruzáját, és kitalálta a számára tökéletes párkereső algoritmust. És – bármilyen hihetetlennek tűnik – ez elvezette őt jelenlegi férjéhez. Az előadása tanulsága azonban nem az, hogy mindenki matekozzon randizás előtt, hanem, hogy mindenki meg tudja találni azt az algoritmust, amely elvezeti őt a boldog élethez. Még az olyan – lássuk be, erős hendikeppel induló – versenyzőket is, amilyen Amy Webb.

Forrás

Amy Webb: How I hacked online dating?

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!