0:05
Főoldal | Rénhírek
10 mondat

Ön passzív-agresszív? – Most megtudhatja!

Ismer olyan embert, akivel mintha állandóan érzelmi hullámvasúton ülne? Van olyan ismerőse, aki egyik nap kedves, a másik nap viszont olyan, mint a pokróc? Esetleg az illető rendszeresen halogatja, vagy elkerüli az érzelmileg terhelt témákról szóló beszélgetést? Ha a kérdésekre „igen” a válasz, akkor olvassa tovább a cikket!

nyest.hu | 2015. február 3.

Ha valaki rendszeresen kihátrál a konfliktusok elől, nem nyilvánítja ki ősszintén, nyíltan valakivel kapcsolatosan a haragját, hanem ezeket az érzéseket következetesen igyekszik leplezni, az passzív-agresszív módon viselkedik. Ez a fajta viselkedés azért problémás, mert megoldást nem jelent az adott konfliktusban, hanem inkább nehezíti a helyzetet. Honnan ismerhetjük meg a passzív-agresszív viselkedést? – Például azokból a tipikus mondatokból, amelyeket  a Psychology Today gyűjtött össze.

1. „Nem vagyok dühös”

 tipikus jellemzője a düh és a harag érzésének a tagadása. Ha egy konfliktushelyzetben lehetőség nyílik az érzelmek nyílt közlésére, a passzív-agresszív ember ezt nem vállalja, inkább azt mondja, hogy „nem vagyok mérges”, miközben majd felrobban.

2. „Nekem mindegy”

A passzív-agresszív ember szerint az érzelmeinek őszinte kifejezése csak rontana a helyzeten, ezért gyakran visszavonul és duzzog. Ilyenkor hangzanak el ezek a mondatok: „Rendben van”, „Nekem tök mindegy”.

Tök mindegy!
Tök mindegy!
(Forrás: Wikimedia Commons / Copyleft / CC CC0 1.0)

3. „Majd én megcsinálom!”

A passzív-agresszív emberek gyakran mondanak igent, sok mindent megígérnek. Igent mondanak egy meghívásra, vagy megígérik, hogy megcsinálnak valamit. Ezzel még nem lenne gond, de sajnos az ígéreteiket nem váltják be, vagy halogatják őket.

4. „Most azonnal kellett volna?”

Ők a halogatás koronázatlan királyai. Míg mások szeretnek túlesni a nehéz vagy kellemetlen beszélgetéseken, feladatokon, a passzív agresszív viselkedésű ember a végtelenségig képes ezeket halogatni.

Majd én megcsinálom!
Majd én megcsinálom!
(Forrás: Wikimedia Commons / Jessica Flavin / CC BY 2.0)

5. „Minden nem lehet tökéletes”

Amikor már nem lehet halogatni, a passzív-agresszív ember elvégzi, amit ígért, csak rendszerint elfogadhatatlanul. Ez történik akkor, amikor a diák értékelhetetlen házi feladatot ad be, vagy amikor a dolgozó messze többet költ valamire, mint amennyi belefért volna a vállalkozás büdzséjébe. A passzív-agresszív személy ilyenkor csak látszólag tesz a másik fél kedvére, és ha ezt amaz nyíltan kimondja, akkor arra hivatkozik, hogy ő bizony megtette, amit tudott, és a másikat túlzott maximalizmussal vádolja.

6. „Azt hittem, tudod”

A passzív-agresszív ember közvetlenül nem tudja kifejezni a haragját, így néha azzal áll bosszút, hogy elmulaszt bizonyos dolgokat megtenni. Például nem oszt meg társaival fontos információkat, amelyek segítségével esetleg el lehetne kerülni az újabb konfliktusokat. Mintha mit sem tudna, megvédi saját passzivitását: „Azt hittem, te is tudtad”.

7. „Nagyon szívesen”

A passzív-agresszív viselkedésű személy sokszor nagyon kedvesen és pozitívan reagál a kérésünkre, ezzel megtéveszt minket. Akkor is így viselkedik, ha egyáltalán nem áll szándékában figyelembe venni a kérésünket-

8. „Magadhoz képest egész ügyesen csináltad!”

Még a sértéseket is dicséretnek álcázza a passzív-agresszív viselkedésű ember. Amikor valaki arra hivatkozik, hogy „a te korodban”, vagy „a te szinteden”, vagy „ahhoz képest, hogy csak érettségid van/bölcsész/nő vagy”, tudhatjuk, hogy egy passzív-agresszív személy „bókol” nekünk.

Ön passzív-agresszív? – Most megtudhatja!
Forrás: Wikimedia Commons / GNU-FDL 1.2

9. „Csak vicceltem. Nincs még humorérzéked sem?”

Az irónia és a szarkazmus kedves eszköze a passzív-agresszív embernek, aki ezek segítségével ki tudja fejezni ellenséges érzelmeit egy látszólag társadalmilag elfogadható formában. Amikor pedig beszól valakinek vagy elmond egy rosszízű viccet, újfent a partnert hibáztatja: „Hát még a viccet sem érted?”

10. „Most mi a baj?”

Amikor már az agyunkra ment a passzív-agresszív személy a viselkedésével, és valóban dühösek vagyunk rá, hogy képtelen nyíltan kommunikálni az érzelmeit, ő rendszerint nyugalmat színlel, és megkérdezi: „Most valami baj van? – Szerintem túlreagálod”.

Most mi a gond?
Most mi a gond?
(Forrás: Wikimeidia Commons / Guyon Morée / CC BY 2.0)

Forrás

10 Things Passive Aggressive People Say

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
9 éve 2015. február 4. 16:14
1 Szalakóta

A baj az, hogy nem minden főnököt lehet bírálni, vagy kimutatni, ha dühösek vagyunk, vagy haragszunk rá. Nem akarom mentegetni ezt a viselkedést, én inkább szeretném nyíltan kimutatni az érzelmeimet, csak tartok attól, hogy ezt nem mindig tehetem majd meg.