0:05
Főoldal | Rénhírek
AZ ANGOLOKNAK NEM KELL NYELVET TANULNIUK

Nyelvi kiváltságokat kapott Nagy-Britannia az EU-tól

A jelenlegi szabályozás szerint az EU tisztviselőjelöltjeinek idegen nyelven kell letenniük a felvételi vizsgákat. A britek rossz nyelvtudásuk miatt így rendszeresen alulreprezentáltak az EU bizottságaiban. Nagy-Britannia ideiglenesen elérte, hogy jelöltjei anyanyelvükön, angolul is jelentkezhessenek a pozíciókra.

nyest.hu | 2010. augusztus 6.

A soknyelvű Európai Unióban a nyelvismeret fontos követelmény a tisztviselők számára, ezért is kell a jelölteknek második nyelvükön letenniük a jfelvételi vizsgát. Azaz egy francia jelölt jelentkezhet angolul vagy németül, egy angol jelölt viszont angolul nem töltheti ki a pozícióhoz szükséges felvételi tesztet.

Nyelvi kiváltságokat kapott Nagy-Britannia az EU-tól

Nagy-Britannia lakosai – mivel az angollal kiválóan megértetik magukat mindenhol – köztudottan rosszabbul és kevesebb idegen nyelvet ismernek, mint más uniós országok plgárai. Ezért az uniós tisztviselői állásokra is rosszabb esélyekkel pályáznak a fent ismertetett felvételi rendszer miatt. Az évek folyamán ez oda vezetett, hogy Nagy-Britannia alulreprezentált lett a legtöbb uniós hivatalban és bizottságban.

A szigetország vezetői most felemelték a hangjukat emiatt az egyensúly-eltolódás miatt – erről számol be a PR-inside tudósítása. A helyzet ráadásul folyamatosan romlott 2004 óta, mióta a szigetországban megszüntették a kötelező idegen nyelvi érettségizést. Mára egészen addig fajult a helyzet, hogy az alapszintű uniós tisztviselők közül mindössze 1,8 százalék brit, holott a szigetország az EU lakosainak 12 százalékát teszi ki.

Úgy néz ki azonban, hogy a brit kormány sikeresen lobbizott az EU-nál, mert jövő évtől kezdve bárki, így a britek is letehetik angolul a jelentkezéshez szükséges vizsgákat.

A francia kormány tiltakozik az új határozat ellen. Hosszú távon Nagy-Britannia is az ország nyelvoktatásának újbóli megerősítésében látja a megoldást, aminek leromlásáért az előző Munkás Párt által irányított kormányt okolja az új brit vezetés.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
13 éve 2010. augusztus 7. 14:20
1 elhe taifin

Az angolok elmehetnek a....