0:05
Főoldal | Rénhírek

Nemzeti kérdés vagy annál több?

A médiapluralizmusról szóló EP-vita kapcsán Áder János felszólította az Európai Parlamentet, hogy az mérjen egyforma mércével.

MTI | 2009. október 9.

Az olaszországi sajtószabadság állapotáról folytatott csütörtöki európai parlamenti vitában a jobbközép és a konzervatív képviselők viszont attól óvtak, hogy az Európai Uniót belpolitikai témák fórumaként használják. A baloldaliak, a liberálisok és a zöldek viszont uniós jogszabályt szeretnének a médiapluralizmusról.

Viviane Reding, a médiáért felelős uniós biztos arra hívta fel a figyelmet, hogy az EU csak korlátozott jogkörrel rendelkezik az írott média területén, és minden tagállamnak megvannak a megfelelő intézményei az alapvető jogokkal kapcsolatos problémák kezelésére. Reding arra kérte a képviselőket, ne az EU-intézmények útján akarják megoldani a nemzeti szintre tartozó ügyeket.

Az EP-vitában Joseph Daul, a kereszténydemokrata irányultságú néppártiak frakcióvezetője elutasította, hogy nemzeti vita színtereként használják az Európai Parlamentet. Azt mondta, Olaszország demokratikus állam, ahol tiszteletben tartják a jogállamiságot. Az EP-nek nincs hatásköre az ügyben - tette hozzá.

David-Maria Sassoli olasz szocialista EP-képviselő szerint Olaszország valóban demokratikus állam, ugyanakkor az információhoz való jogot minden EU-országban azonos követelmények alapján kell biztosítani, ezért európai irányelvre lenne szükség.

Guy Verhofstadt liberális frakcióvezető szerint aggodalomra ad okot, hogy a Freedom House jelentése szerint három EU-országban - Olaszországban, Romániában és Bulgáriában - csak „részben szabad” a média. A frakcióvezető a médiapluralizmus biztosítására kérte az Európai Bizottságot.

A zöldpárti Judith Sargentini szégyenteljesnek nevezte, hogy ezt a vitát a jobboldal megpróbálta levenni a napirendről. Szerinte a kormányzati nyomás hatására az olasz újságírók öncenzúrát gyakorolnak, és az olasz demokrácia sérülékennyé vált.

A vitában felszólalt Áder János magyar néppárti képviselő is, aki feltette a kérdést: „miért csak bizonyos jogok esetében és miért csak bizonyos alkalmakkor fontos a szocialistáknak és a liberálisoknak bizonyos politikai alapjogoknak a védelme?” A szemükre hányta, hogy nem tiltakoztak, „amikor Magyarországon az 56-os forradalmat megünneplő tömeget a szocialista kormány szétverte”, és nem tiltakoznak, „amikor egy európai uniós tagországban, Szlovákiában korlátozni akarják a kisebbségek nyelvhasználati jogát”.

„A sajtószabadság valóban fontos jog, de akkor Önök miért hallgattak az elmúlt húsz évben, amikor nyilvánvaló volt, hogy a volt szocialista országokban óriási médiakoncentráció van az exkommunista pártok kezében? Azt kérem Önöktől, hogy mérjenek egyforma mércével!” - mondta Áder a vita baloldali, liberális, illetve zöldpárti kezdeményezőinek.

Az EP az október 19-22-ei, strasbourgi ülésszakán fogadhat el állásfoglalást a sajtószabadság témájában.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...