0:05
Főoldal | Rénhírek

„Nem vagyok bigott, ez tudomány”

-fl- | 2017. március 9.

„Nem vagyok bigott, ez tudomány”
Forrás: Wikimedia Commons / Louvre

Épp most kommenteltem ezt egy transzfób posztra, ami végig ilyesmi volt, hogy „Egy nemekkel bíró fajban a nőnemű egyedeknek két X, a hímneműeknek egy X és egy Y kromoszómájuk van. Nem vagyok bigott, ez tudomány.” Én természettudomány-tanár vagyok, így válaszoltam.

Mindenekelőtt: a nemmel bíró fajoknál a nőneműek lehetnek XX, míg a hímneműek X kromoszómájúak (rovarok), a nőneműek lehetnek ZW, míg a hímneműek ZZ kromoszómájúak (madarak), lehetnek nőneműek azért, mert meleg, hímneműek azért, mert hideg környezetben fejlődtek (hüllők), a nőnemű lehet azért nőnemű, mert péniszkardvívásban alulmaradt (egyes laposférgek), és lehetnek azért hímneműek, mert bár nőnek születtek, de nemet változtattak, miután a csoportjuk egyetlen hímje elpusztult (papagájhalak és bohóchalak), a hímneműek kinézhetnek és viselkedhetnek úgy, mint a nőneműek, csak azért, hogy közelebb kerülhessenek a valódi nőneműekhez, és párosodhassanak velük (tintahalak, egyes díszsügérfélék és egyebek), vagy lehetsz egyike a több ezer nemnek (gombák). 

Ja, hogy az emberekre gondoltál? Okézsoké. Lehetsz nő, mert bár férfinak születtél, 5-alfareduktáz-hiány miatt 12 éves korodban péniszed nőtt. Lehetsz nő, mert bár egy X és egy Y kromoszómád van, érzéketlen vagy a hím nemi hormonokra, tehát női tested van. Lehetsz nő, mert bár egy X és egy Y kromoszómád van, de az Y kromoszómádból hiányzik a SRY gén, ezért van női tested. Lehetsz férfi, mert bár két X kromoszómád van, de ezek egyikén van SRY gén, tehát férfitested lesz. Lehetsz férfi, mert bár két X kromoszómád van, van egy Y is. Lehetsz nő, mert csak egy X kromoszómád van. Lehetsz férfi, mert bár két X kromoszómád van, a szíved és ez agyad női. Vagy épp fordítva. Ne akard tudománnyal alátámasztani a bigottságodat. 

(Forrás

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...