0:05
Főoldal | Rénhírek

Nem túl népszerűek az idegen nyelvek Angliában

Soha nem látott mélységben van az idegen nyelveket emelt szinten tanulók száma Angliában. Az eddigi legnépszerűbb tantárgyakat hirtelen hanyagolni kezdték a tanulók. Ez jelenti vajon az idegen nyelvek halálát az iskolákban?

nyest.hu | 2011. augusztus 23.

Az angol középiskolák igen csak bajban vannak az idegennyelv-tanulást illetően. Óra az lenne, csak vizsgázó van kevés. A mostanában napvilágra került vizsgaadatokból kiderült, hogy mindössze 13 196 tanuló próbálkozott meg emelt szintű francia vizsgával, ami öt százalékkal kevesebb, mint az előző szemeszterben. A németből vizsgázók száma hét százalékkal csökkent, 5 166 volt idén, így a német jelenleg az egyik leggyorsabban hanyatló tantárgy Nagy-Britanniában.

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy azoknak a diákoknak a száma, akik a valaha legnépszerűbb tantárgyakat tanulják, húsz év alatt a felére csökkent. Az előző évek növekedése ellenére még a spanyolból vizsgázók száma is megrekedt idén 7600-nál.

Az angol állami iskolarendszerben a kötelező középiskolai tanulmányok az ún. GCSE (General Certificate in Secondary Education) vizsgával zárulnak le. Ezután a diákok folytathatják a tanulmányaikat a felső középiskolai szakaszban, aminek célja az egyetemre való felkészítés, és az ún. A-level (Advanced Level ’felsőfokú’) vizsgával záródik. Ez egyben egyetemi felvételi is.

Christine Blower, a brit National Union of Teachers (Pedagógusok Nemzeti Szakszervezete) főtitkára a munkáspárt azon intézkedését hibáztatja, hogy az idegen nyelveket a középfokú oktatásban kötelezően választható tantárgyakká minősítette. Blower sürgetné a kormányt, hogy álljon elő valami megoldással arra, hogy minden diák legalább egy modern idegen nyelvet megtanuljon.

De nem csak a nyelvek, más tantárgyak népszerűsége is komoly csökkenésnek indult idén. Az emelt szintű testnevelés, üzleti tanulmányok, kritikus gondolkodás, a dráma és művészetek a tíz leggyorsabban hanyatló tárgyak között szerepeltek.

Köze lehet a nyelvek és a fenti tantárgyak elhanyagoltságához annak, hogy egyre több diák választja az úgynevezett extended project nevű képzést, amihez egy szabadon választott témáról kell esszét írniuk, és elvégzésével az A-level felével megegyező képesítést kapnak. Sőt, ez a képzés nagyon jó előkészítője az egyetemi tanulmányoknak.

Forrás

The Telegraph: A-level results: number of languages students falls to new low

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (2):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
12 éve 2011. augusztus 24. 05:31
2 Nước mắm ngon quá!

@Pesta: Ez legyen az ő bánatuk!

12 éve 2011. augusztus 23. 18:25
1 Pesta

Nem csak az idegen nyelvek, hanem az idegenek sem...