0:05
Főoldal | Rénhírek

Nem tudnak diákigazolványt igényelni a diákok

A miniszter szerint azért késnek a diákigazolványok, mert szinte minden második diák hibás vagy hiányos igénylést ad le.

MTI | 2013. február 25.

A diákigazolvány-igénylések mintegy 40 százaléka hibás vagy hiányos, az új okmányok elkészültéig az intézmények átmeneti megoldásként igazolást állítanak ki – közölte Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Dúró Dóra jobbikos képviselő írásbeli kérdésére. Az ellenzéki képviselő kérdése szerint több helyről, budapesti középiskolásoktól kaptak információt, hogy a júniusban leadott diákigazolvány-igénylések ellenére nem kapták meg az érintettek az igazolványt, és erről a problémáról egyetemisták is beszámoltak.

A szeptemberben leadott kérelem és az elkészítés díjának határidőre történő rendezése ellenére a diákigazolványok postázása mostanában kezdődött meg. A probléma súlyosságához az is hozzátartozik – írta Dúró Dóra –, hogy az ideiglenes igazolvány rövid érvényessége miatt a tanulók elfelejtik érvényesíteni, így a BKV ellenőrei megbüntetik őket. A kis pénzű diákok a szüleikkel kénytelenek kifizettetni a bírságot – jegyezte meg.

Az Országgyűlés honlapján közzétett miniszteri válasz szerint a beküldött igénylések adatait az Oktatási Hivatal az informatikai rendszerében feldolgozza, és ezekről számlát állít ki az intézménynek. Az igénylések mintegy 40 százaléka hibás vagy hiányos, ezeket a hibás adatokat a hivatal az intézményekkel együttműködve javítja – jelezték. A november-decemberben, valamint január első felében gyártásra átadott hibátlan igényléseket a gyártó elkészítette és kézbesítette a jogosultaknak.

Átmeneti megoldásként az intézmény a jogosult kérelmére az igazolvány elkészültéig igazolást állít ki, amely biztosítja mindazon kedvezmények igénybevételét, amelyek a diákigazolvánnyal igénybe vehetők. Ezáltal elkerülhető, hogy kár érje a diákot – írta a tárca vezetője.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (7):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
11 éve 2013. február 27. 20:36
7 malyib

@polaro: Kedves polero.

Nem kell figyelni mindig mert 60 napig jó az ideiglenes diákigazolvány.

A másik meg, hogy nem kell fizetni érte, ez 100%-ék, hogy ingyenes!

Nem kell utána járnom. Mert tudom. Ezzel foglalkozom.

Azt viszont be tudom bizonyítani, hogy nem kell fizetni.

Sőt te sem fizettél.

Azért ennyire ne butítsuk már egymást.

11 éve 2013. február 27. 12:15
6 polaro

@malyib: a kedvestől nem lett udvariasabb a hozzászólásod, maximum gúnyosabb. és hát miért is akarnál személyeskedni?

a kedvedért ellenőriztem, 650 forintot kért az etr és újonnan a neptun, aki nem hiszi, járjon utána.

11 éve 2013. február 25. 20:31
5 malyib

@polaro:

Kedves polaro

Nem hiszem, hogy egy forintot is fizettél volna az ideiglenes diákigazolványért.

Ugyanis az 2012. januártól ingyenes! Egységesen!

11 éve 2013. február 25. 20:31
4 malyib

@polaro:

Kedves polaro

Nem hiszem, hogy egy forintot is fizettél volna az ideiglenes diákigazolványért.

Ugyanis az 2012. januártól ingyenes! Egységesen!

11 éve 2013. február 25. 17:50
3 Krizsa

A hétszentségit, a bürokratikus hibákért a SZAKEMBER a felelős, tudniillik az, aki a nyomtatványt előállította, vagy a (más szakmájú, más képességű, vagy képzetlen) átlagember - aki kitölti?

Ilyen vitáim nekem mind Magyarországon (kettős állampolgárság), mind itt Izraelben, állandóan vannak. S MINDIG én fizetek (rá).

11 éve 2013. február 25. 17:36
2 Annie

Egyetértek az előttem szólóval. Amikor én igényeltem diákigazolványt, akkor is kb. 4 hónapba telt, amíg elkészült, pedig normálisan ki volt töltve az igénylőlap. Ha meg tényleg a diákok fele elcseszi, akkor talán nem az a több tízezer diák a hülye…

11 éve 2013. február 25. 17:08
1 polaro

Ugyan már. Azért ez nem hiszem, hogy ennyire nehéz feladat lett volna. Minden második ember... ha ez igaz, akkor meg valószínűelg a rendszer bonyolult. Mert azt meg kell hagyni, hogy sokkal egyszerűbb volt a régi fajta igénylőlap. Úgyhogy elgondolkozhatnának.

Ma tudtam csak átvenni a diákot, pedig kb. azonnal igényeltem. Hozzátenném, háromszor kellett igényelnem ideiglenest, ami annyiszor 650-700 forint azt hiszem. És akkor arról ne is beszéljünk, hogy azt folyton figyelni kell, mikor jár le, és sokszor csak a kalauz jóindulatán múlott, hogy nem büntettek meg.