0:05
Főoldal | Rénhírek

Nem mernek fizetést adni az óraadóknak az egyetemek

Hónapok óta nem kapnak fizetést több egyetem óraadó oktatói, mert a kormány részlegesen zárolta az intézmények vagyonát - adta hírül a Magyar Nemzet.

Edupress | 2011. december 7.

A lap információi szerint habár egy, a kormány és az egyetemek között létrejött megállapodás feloldja a zárolást, a rektorok mégsem mernek hozzányúlni a pénzhez, ugyanis még nem érkezett meg vagyonzár feloldásáról szóló hivatalos értesítés. Pénz híján a vizsgáztatás veszélybe kerülhet.

Több egyetem hónapok óta nem tud fizetni óraadó oktatóinak, és a külsős vizsgáztató tanárokkal sem tudnak szerződést kötni pedig napokon belül megkezdődik a vizsgaidőszak – írja a Magyar Nemzet. A lap információi szerint bár a közelmúltban megállapodás született a kormány és az egyetemek között a zárolt vagyon részleges feloldásáról, mellyel minden felsőoktatási intézményben elkerülhető lenne az év végi működésképtelenség, a rektorok mégsem mernek hozzányúlni a pénzhez, hivatalos értesítést ugyanis a mai napig nem kaptak a vagyonzár feloldásáról.

Körlevélben tudatta a felsőoktatási intézmények rektoraival a napokban a Magyar Rektori Konferencia (MRK) főtitkára, hogy a kormányzat helyt adott a testület korábbi, a zárolt vagyon részleges feloldását szorgalmazó kérelmének, és konkrét megállapodás született a felek között arról, hogy milyen pénzeket lehet még ebben az évben elkölteni. A körlevél szerint a felsőoktatási intézmények négy területen kaptak mentesítést a szeptemberi, zárolást elrendelő kormányhatározat rendelkezései alól: „a meghatározott közszolgáltatások vásárlásának”, a „szellemi tevékenység végzésére vonatkozó kifizetések” tilalmát oldották fel, valamint a Nemzeti Innovációs Hivatal által nyújtott támogatások és a 2010-es szakképzési hozzájárulás maradványai is felhasználhatók lesznek. A hivatalos értesítés azonban a megállapodás óta eltelt több mint egy hétben sem érkezett meg, így a felsőoktatási intézmények egyelőre nem mernek hozzányúlni a pénzhez.

Dubéczi Zoltán, a rektori körlevelet jegyző főtitkár a Magyar Nemzet kérdésére elmondta: a négy felmentési pont közül a legfontosabb a 2010-es szakképzési hozzájárulás tilalom alóli feloldása lenne, ha ugyanis ezt a pénzt idén december 31-ig nem költik el, akkor azt vissza kell fizetniük jelentős veszteséget okozva ezzel az egyetemeknek. Hozzátette: a Nemzeti Innovációs Hivatal által nyújtott támogatások felhasználása a folyamatban lévő kutatás-fejlesztési projektek zavartalan lebonyolításához lenne elengedhetetlen, míg a közszolgáltatások vásárlása a klinikákat működtető egyetemek számára szükséges gyógyászati eszközök beszerzéséhez nélkülözhetetlen. Dubéczi Zoltán úgy véli, a szellemi tevékenység végzésére vonatkozó kifizetések sürgős engedélyezése szintén halaszthatatlan, hiszen az óraadók egy részével emiatt nem lehetett szerződést kötni, és enélkül a külsős vizsgáztató tanárok alkalmazása is aggályos lesz.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!