0:05
Főoldal | Rénhírek
Napi Gazdaság/Világgazdaság:

Nem mernek árat emelni a könyvkiadók

A könyvkiadók nem mertek árat emelni az idei könyvhétre, sőt, a megjelenő művek átlagára száz forinttal kevesebb, mint tavaly – írja a Napi Gazdaság és a Világgazdaság a csütörtökön megnyíló 80. Ünnepi Könyvhét apropóján készített összeállításában.

MTI | 2009. június 5.

A gondok ugyan nem lesznek érezhetők a könyvhéten, ám mélyebbre ásva jól láthatók a válság jelei – véli a Világgazdaság.
A lap elemzése szerint az alapvető probléma, hogy a piaci szereplők egyre nagyobb szeletet próbálnak kihasítani a csökkenő méretű tortából. Eközben éles konfliktus feszül a kiadók és a terjesztők között az árrés miatt. Ennek mértéke az elmúlt években folyamatosan nőtt, az idén pedig egyes kereskedőknél olyan szintet ért el, amelyet a kiadók már nem kívánnak megfizetni.

 

Guruló könyvesbolt az ünnepi könyvhéten a Somogy megyei Visz községben, 1955. június 5.
Guruló könyvesbolt az ünnepi könyvhéten a Somogy megyei Visz községben, 1955. június 5.
(Forrás: MTI/Jónás Pál)

A Napi Gazdaság összeállításában kitér a félárú könyvek piacára, amit a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete mintegy 800 millió forintra becsül. A diszkont könyvpiac az összforgalomnak tavaly 1,2 százalékát tette ki a megelőző év 1,5 százaléka helyett.
A Napi megjegyzi: a magyarországi könyvforgalom az elmúlt két évben csupán kettő, illetve egy százalékkal bővült, ami az inflációt figyelembe véve valójában 4–5 százalékos zsugorodást jelent.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...