0:05
Főoldal | Rénhírek

A Nemzeti Tankönyvkiadó tervei a következő tanévre

A folyamatosan csökkenő diáklétszám és a nehéz gazdálkodási környezet ellenére piaci részesedésének növelését tervezi a Nemzeti Tankönyvkiadó – közölte Jókai István, a kiadó vezérigazgatója csütörtökön Budapesten.

MTI | 2009. június 25.

Az idén hatvanéves kiadó vezetője azzal számol, hogy a 2009/2010-es tanév tankönyvpiacának forgalmára kedvezőtlen hatással lesz az állami és pályázati források csökkenése, valamint az iskolák fenntartóinak a gazdasági válság és a kormányzati megszorítások miatti romló helyzete.
Jókai István a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének adataira hivatkozva azt mondta, hogy a tankönyvpiac részesedése az összkönyvpiaci forgalomból tavaly 26, míg a közoktatási tankönyvek piacán a kiadó részesedése 33 százalékos volt. A kiadó árbevétele a 2007-es 4,7 milliárd forintról tavaly 5,5 milliárdra nőtt.
A vezérigazgató a tankönyvpiac helyzetét befolyásoló tényezők között említette a gyermeklétszám évi háromszázalékos csökkenését, és külön szólt a tankönyvvé nyilvánítási rendeletről. Felidézte, hogy a tankönyvrendelet 2008-től kötelező szabályai miatt a tankönyvek harmadát kellett újraírni. Ez a kiadóknak 500 milliós költséget jelentett, és az NTK-nál is megduplázódtak az ilyen költségek.
A piacot érintő nehézségek között említette, hogy a kiadványok árát továbbra is az oktatási tárca határozza meg, és nem a piac szabályozza.
Jókai István szólt arról is, hogy folyamatos fejlesztéseket hajtanak végre. Ezek fókuszában a kompetenciafejlesztő taneszközök és komplex ismeretterjesztőket hordozó taneszközök állnak. Jelentős újításokat terveznek többek között a természettudományos tárgyak területén. A kiadó jelenleg több mint ezerféle tankönyvet és számos oktatási segédeszközt ad ki.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...