0:05
Főoldal | Rénhírek

Nem lesz kötelező szlovákul is tüntetni

Bár a szlovák kulturális tárca és a kormánypárti politikusok azzal érveltek a nyelvtörvény módosítása mellett, hogy a szlovákoknak jogukban áll érteni mindent, ami a nyilvános nyelvhasználat során elhangzik, a szeptember elsejei dunaszerdahelyi tüntetésen a minisztérium szerint annak ellenére, hogy a jogszabály már érvényben lesz, egyetlen szlovák szónak sem kell elhangzania - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap pénteken a minisztériumtól kapott információkra hivatkozva.

MTI | 2009. augusztus 14.

„Lapunkat a minisztérium úgy tájékoztatta, a nyelvtörvény elleni tiltakozó akción egyetlen szlovák szónak sem kell elhangzania, ha csak valaki nem akar szlovákul felszólalni. Ugyanez lenne a helyzet, ha Pozsonyban tüntetnének a magyar szervezetek” – áll az újságban. Ironikusan megjegyzi: a minisztériumi magatartás azt bizonyítja, igazuk volt azoknak, akik azt mondták, hogy az államnyelvtörvény „gumitörvény”.

A minisztérium az Új Szó megkeresésére közölte: nem várja el, hogy a tiltakozáson szlovák felvezető szöveg hangozzon el, szlovák táblák, feliratok vagy röplapszövegek is legyenek, csak magyar nyelvű transzparensek is lehetnek – nem fog bírságolni. A tárca sajtóosztálya szerint a nyelvrendőrség sem száll ki Dunaszerdahelyre, de ha bejelentés érkezne, kötelesek vele foglalkozni.

A tárca szerint csak egy dologra kell figyelniük a szervezőknek: ha valamely felszólaló szlovákul (is) akar beszédet mondani, ezt lehetővé kell tenni.

Kérdéses, az esetleges „feljelentések” után hogyan állna az ügyhöz a minisztérium, ugyanis az elmúlt hetekben többször is egymásnak teljesen ellentétes véleményeket fogalmazott meg a tárca.

A megmozdulás főszervezője, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) a lapnak nem tudta megmondani, lesz-e szlovák felszólaló, készülnek-e szlovák feliratokkal, tájékoztatással. Peczár Károly pártigazgató szerint a részletekről hétfőn születik döntés.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...