0:05
Főoldal | Rénhírek
MásKépMás-MásKéppLáss!

Műremekek nagy felbontásban

A Magyar Nemzeti Galéria (MNG) gyűjteményének tizennyolc kiemelkedő jelentőségű festménye került fel gigapixeles felbontásban a múzeum honlapjára; négy képhez interaktív alkalmazás is készült.

MTI | 2012. február 22.

Az európai uniós forrásból megvalósult fejlesztés célja, hogy a legmodernebb technikát alkalmazva mindenki számára elérhetővé tegye a magyarországi festészet leghíresebb alkotásait, többek között Bogdány Jakab, Szinyei Merse Pál, Rippl-Rónai József, Ferenczy Károly, Vaszary János és Kondor Béla festményeit - tájékoztatta a Nemzeti Galéria kedden az MTI-t.

A műalkotások nagy felbontású képek segítségével akár otthonról is tanulmányozhatók. A gigapixeles felbontásban digitalizált képeken a festők minden egyes ecsetvonása látszik, az alkotások legapróbb részletei is megfigyelhetők.

A nagy felbontású képek mellett a honlap látogatói egy új alkalmazás segítségével négy műtárgyról érdekes részleteket is megtudhatnak: az interaktív utazás a festmények világában menüpont alatt olvashatnak a művek születéséről és az alkotók életéről, valamint az egyes szereplők, tárgyak magyarázatát, jelentését is megismerhetik.

Néhány kattintás után kiderül, mit jelent a pünkösdi rózsa MS mester híres táblaképén, mit szimbolizál a kék szín Paizs Goebel Jenő festményén, miből lehet arra következtetni, hogy az úgynevezett Fonó Mária című gótikus táblaképet megcsonkították, és hogy hol található Benczúr Gyula Budavár visszavételét ábrázoló festményén Savoyai Jenő alakja.

Az új képek és alkalmazás elkészítésében a Galéria ismét a korábbi digitalizációs projektek partnerével működött együtt. A fejlesztés a MásKépMás-MásKéppLáss! elnevezésű TÁMOP pályázat keretében valósult meg.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!