0:05
Főoldal | Rénhírek

Most meghallgathatja a π-t!

Az iskolai matematika órákról jól ismert π számtalan alkotás főszereplője lett. Íme néhány figyelemre méltó zenei mű.

nyest.hu | 2014. november 16.

Mint tudjuk, a π az egyik legizgalmasabb irracionális szám – azaz egy olyan szám, amit nem tudunk felírni két egész szám hányadosaként – ezért aztán a π egy végtelen és nem szakaszos tizedes tört. A π-t természetesen a kör kerületének és átmérőjének a hányadosaként ismerjük az iskolából.

A 17. század elején a holland matematikus, Ludolph van Ceulen 35 tizedesjegyig számolta ki a π értékét – a számítógépeknek hála, manapság már több billió számjegynél tart a tudomány. Rendszeresen tartanak egyébként π-felmondó versenyeket, a világranglistát pedig 2005 óta egy kínai versenyző, Lu Chao vezeti, aki 67 890 számjegyét tudta felmondani a számnak, ezzel csúnyán ráverve a ranglista második helyezettjére – az indiai Sudhir Dwivedi 45 ezres teljesítménnyel szerezte meg a pozíciót a Pi világranglistán. A világranglista pontossága némiképp vitatható, hiszen például indokolatlanul hiányzik róla a japán Haragucsi Akira, aki a Wikipédia szerint 16 óra leforgása alatt 100 ezer tizedesjegyet sorolt fel 2006-ban.

No de hogy hangzik a π? Michael Blake dél afrikai zeneszerző lírai művet írt a π tiszteletére. A többszólamú darabban valamennyi számhoz egy-egy zenei hangot vagy akkordot rendelt. A végeredmény egy olyan kompozíció, amelyben voltaképpen a π csendül fel.

A mű az alábbi videón megtekinthető:

Az alábbi videón is Michael Blake szerzeménye hallható – némileg átdolgozott formában, de természetesen még mindig a π alapján:

Természetesen a π rengeteg más zenészt is megihletett. Az alábbi videó készítője egyszerűen azért írta, hogy könnyebben meg tudja jegyezni a π számait, mivel hangokra egyszerűbben emlékszik, mint számsorozatokra

És ha még mindig nem unjuk a π és a zene összefüggéseit, akkor érdemes megnézni Philip Moriarty fizikus-csillagász videóját is. (Extra: A π hangjai mellett meghallgathatjuk a Feynman-pontot is!)

Ossza meg ön is kedvenc π-zenéjét a cikkünk alatt!

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (3):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
9 éve 2014. november 16. 16:11
3 Galván Tivadar

"a π az egyik legizgalmasabb irracionális szám": sőt, nemcsak hogy irracionális, hanem egyenesen transzcendens.

9 éve 2014. november 16. 16:11
2 gorilla

A Michael Blake-szerzemény a fí-ről (Phi) szól, ami az aranymetszés aránya (1.61), ami teljesen más mint a pí.

9 éve 2014. november 16. 16:11
1 Nem tudtam jó nevet kitalálni

a második videó az a phí-ről azaz a "golden ratio"-ról szól, nem a píről...