0:05
Főoldal | Rénhírek

Mit mesélt Anne Frank?

A bergen-belseni koncentrációs tábor egy túlélője úgy döntött, a nyilvánossággal is megosztja emlékeit. Többek között arról, miket mesélt Anne Frank.

MTI | 2010. március 18.

Márciusban jelenik meg hollandul a most 71 éves Berthe Meijer visszaemlékezése, melyben azt is leírja, miként mesélt Anne Frank rendszeresen a koncentrációs táborban lévő kicsiknek, hogy elterelje figyelmüket a szörnyűségekről. Meijer 6 évesen lett a bergen-belseni tábor lakója, itt találkozott Anne Frankkal, akit családjával kétéves rejtőzködés után Amszterdamból hurcoltak el. A hamarosan napvilágot látó visszaemlékezésnek csak néhány oldala foglalkozik Anne Frankkal, ám a szerző az Élet Anne Frank után címet adta könyvének, mert ott folytatja a holokauszt áldozatainak történetét, ahol a híressé vált napló abbahagyta.

„A választóvonal az, ahol az Anne Frank naplója véget ér, mert utána egy nagy fekete lyukba esünk” – mondta el az Associated Press amerikai hírügynökségnek amszterdami otthonában Meijer. Anne utolsó naplóbejegyzése 1944. augusztus 1-jei keltezésű, három nappal később családjával együtt letartóztatták. Ő és nővére, Margot 1945 márciusában halt meg tífuszban, mindössze két héttel a tábor felszabadítása előtt. Anne ekkor 15 éves volt.

Meijer visszaemlékezése szerint Anne tündérmeséket adott elő a gyerekeknek, melyekben gonosz dolgok történtek, és amelyek nagyrészt a háborúhoz kapcsolódtak. A történetek „hercegekről, manókról és hasonló figurákról szóltak” – emlékszik Meijer, hozzátéve, hogy a szerencsétlen fordulatok ellenére a mesék jóval kevésbé voltak szörnyűek, mint amit maguk körül láttak.

A német megszállás előtt 140 ezer zsidó élt Hollandiában, akik közül 107 ezret deportáltak Németországba és csupán 5200-an maradtak életben. A Meijer és a Frank család már a háború előtt ismerte egymást. Az otthonában rejtőzködő Meijer család tagjait 1944 elején fogták el, majd márciusban deportálták őket. Berthe szülei 1945 januárjában Bergen-Belsenben haltak meg. Annemarie Bekker, az amszterdami Anne Frank Ház szóvivője elmondta, hogy Berthe Meijert korábban már meginterjúvolták a múzeum történészei, és nincs oka kételkedni Meijer tanúvallomásában. Hannah Pick-Goslar, Anne Frank gyerekkori barátja azonban – aki Bergen-Belsenben is találkozott még vele – kétli, hogy a visszaemlékezés pontos lenne.

Meijer elmondta, akkor született meg benne a visszaemlékezés megírásának gondolata, amikor 2006-ban egy bergen-belseni megemlékezésen rádöbbent, milyen kevés túlélő van még életben.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!