0:05
Főoldal | Rénhírek
mutasd, hogy „tej”!

Először jelnyelvet tanítson a csecsemőnek: okosabb lesz!

Javíthatja a gyermek-szülő kommunikációt a gyerekek fejlődésének korai stádiumában a jelnyelv néhány egyszerű jelének megtanítása.

nyest.hu | 2010. július 21.

Sok frusztrációt jelenthet a szülőknek, de még inkább a gyerekeknek a gyerek-szülő kommunikáció, mielőtt a gyerekek megtanulnak legalább alapszinten beszélni. A hangképzésért felelős izmok fejlődését azonban nem lehet felgyorsítani. A jelnyelvhez szükséges jeleket viszont már a beszélni még nem tudó gyerekek is el tudják sajátítani.

Erre az elméletre hivatkoznak a jelnyelv korai tanítását támogató szakértők – írja a Philadelphia Inquirer cikke. Ugyan igaz, hogy a jelnyelv jeleit könnyebben megtanulják a beszélni még nem tudó gyerekek, mint a teljes szavak kiejtését, de így sem egyszerű a feladat. Hónapokig kell mutogatni a pár egyszerű jelet – mint „enni”, „tej” vagy „még” – mielőtt a gyerekek elkezdik használni őket, de utána valóban nagyban segíti a gyermek-szülő kommunikációt. Már pár egyszerű jel elsajátítása is nagyban csökkenti a gyerekek kommunikációs frusztrációját.

Talán még ennél is fontosabb, hogy a jelnyelv néhány jelének korai ismerete egyben felgyorsítja a gyerekek nyelvelsajátítását is. Az ismert tény, hogy minél beszéd-gazdagabb környezetben nő fel egy gyerek, annál jobban fog teljesíteni az iskolában, ami persze az egész későbbi életére is kihat. Az iskolában legjobban teljesítő gyerekek tízszer annyi szót hallanak gyerekkorukban, mint a legrosszabbul teljesítő társaik.

Felmérések szerint a jelnyelvvel megismertetett gyerekek gyorsabban fejlődtek, mint a csak verbális kommunikációval bátorított gyerekek. Ez utóbbiak nem különböztek jelentősen a semmilyen különleges képzésben nem részesült kontrollcsoportnál. A jelnyelv korai használata akár a gyerekek IQ-jára is kihat, bár erről eltér a szakértők véleménye.

A legtöbb szülő számára azonban nem az IQ növelése, és nem is a nyelvelsajátítás felgyorsítása a legnagyobb pozitív visszacsatolás, hanem a gyerek-szülő kapcsolat megerősítése érzelmi szinten. A gyerekek számára nagyon fontos, hogy már korán tudják mutatni a „tej” jelét, így könnyebben érzik, hogy megértik őket. A magyar jelnyelv jeleivel megismerkedhetünk például a http://www.hallatlan.hu/ oldalán.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!