0:05
Főoldal | Rénhírek

Miért van hangzavar
az ukrán parlamentben?

Ha egy képviselő nem ukránul, hanem oroszul szólal fel, a szvobodások az asztalt ütve, skandálva követelik, hogy ukránul beszéljen.

MTI | 2013. május 21.

A „megengedett” szintnél kétszer nagyobb zajt csapnak a képviselők az ukrán parlamentben a plenáris ülések alatt – közölte pénteken Volodimir Ribak házelnök hivatalos decibelmérési adatokra hivatkozva. A parlament elnöke szakértőket kért fel, hogy mérjék meg a zajszintet. Elmondta, többször kérte a frakciók vezetőit, hogy biztosítsák a nyugodt munkakörülményeket a parlamentben. Hozzátette, hogy egyedül a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt tagjai nem teljesítették kérését, ugyanis valahányszor egy képviselő nem az államnyelven – azaz ukránul –, hanem oroszul szólal fel, a szvobodások az asztalt ütve, skandálva követelik, hogy ukránul beszéljen. A bekiabálásokat a felszólalók igyekeznek túlkiabálni.

Általában a kommunisták és a kormányzó Régiók Pártjának néhány, az orosz nyelvet elsőbbségben részesítő tagja szólal fel oroszul, közülük is leggyakrabban Vagyim Kolesznyicsenko, a tavaly nyáron elfogadott ukrán kisebbségi nyelvtörvény társszerzője. A főként orosz ajkúak lakta kelet-ukrajnai Donyeck megyéből származó házelnök május közepén rendelte el a zajszint mérését az ülésezés alatt azt követően, hogy maga is oroszul szólalt fel, és beszédét a Szabadság párt frakciójának tagjai ukrán nyelvet követelő skandálásukkal megzavarták.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!