0:05
Főoldal | Rénhírek
Székely tranzit...

Mi az a sic?

A soproni kékfrank mintájára sic néven pénzhelyettesítő utalványok bevezetését tervezik Hargita megyében – írja a Krónika című kolozsvári napilap szerdai számában.

MTI | 2011. augusztus 24.

„A sic helyi pénz a cserekereskedelem katalizátora lehet, ami élénkíti a gazdaságot” – mondta el a napilapnak a székely pénz ötletgazdája, a tusnádi Éltes Zoltán, hozzátéve, hogy közösségi pénzintézet létrehozását tervezik, amelynek tagjai magánszemélyek és vállalkozók egyaránt lehetnek majd.

Ebbe a zárt társaságba legkevesebb száz euró (27 ezer forint) befizetésével lehet majd belépni, és a tagok egymás között az üzletkötésekben és vásárláskor is a pénzhelyettesítő utalványokat, az úgynevezett sic pénzeket használnák.

A tervezett  Siculorum-Bes pénzintézetnek 17 alapító tagja van, akik szombaton, augusztus 27-én tartanak egyeztető ülést a tennivalókról. A hivatalos alakuló ülésre szeptember végén kerül majd sor, addigra remélik, hogy legkevesebb százötvenen csatlakoznak a kezdeményezéshez.

A helyi fizetőeszköznek egyébként már hagyománya van Európában, az első és leghíresebb a svájci wir, amely 1934 óta létezik. Sopronban tavaly májusban bocsátották ki a kékfrankot, amelyet egy év után már több mint ötszáz üzlet és vállalkozás fogad el fizetőeszközként.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!