0:05
Főoldal | Rénhírek

Mégsem harcolnak a belgiumi közösségek

Csupán a politikusok túlozzák el a holland-és a franciaajkúak közti különbségeket - állítja Edgar Fonck egy új közvélemény-kutatás alapján.

MTI | 2009. október 7.

Jól integrálódtak a hollandajkú Flandriában az ott élő franciaajkú belgák, a flamand népesség körében pedig gyakori a francia nyelv használata, és jelentős az érdeklődés a franciaajkú kultúra iránt - derül ki egy friss felmérésből, amelyet a La Libre Belgique című lap ismertetett szerdán.

A közvélemény-kutatás eredményei cáfolni látszanak azokat a híreszteléseket, hogy Belgiumot a két fő népcsoport közötti egyre feszültebb viszony miatt szakadás fenyegeti.

A felmérés szerint a flamand területen élő francia anyanyelvűek 83 százaléka széles körben használja az ott meghatározónak számító holland nyelvet, míg a flamandok 12 százaléka otthon is franciául beszél. A flamandok 54 százaléka rendszeresen néz francia nyelvű tévét, 41 százalékuk pedig francia nyelvű előadásokra is szívesen és gyakran jár.

A felmérést készítő szervezet, a francia kultúra terjesztését célul kitűző APFF alapítvány elnöke, Edgar Fonck az eredményeket értékelve úgy fogalmazott, hogy azok azt bizonyítják, nem szabad azonosítani a politikusok megnyilvánulásait a lakosság hozzáállásával. "Ha csak az utca emberén múlna, a nyelvi kérdéseket már régen megoldották volna az országban" - jelentette ki, hozzátéve, hogy egyes politikusok viszont "politikai értelemben nem léteznének, ha nem abból élnének, hogy eltúlozzák a holland- és a franciaajkúak közti különbözőségeket".

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...