0:05
Főoldal | Rénhírek

Megmentik a lushootseed nyelvet

Hallott már a lushootseed nyelvről? Pedig ma már egyre több indián beszéli (újból), akiknek nyelvmentő akciója példaértékű.

nyest.hu | 2010. augusztus 24.

A lushootseed nyelv, akárcsak más indián nyelvek az Egyesült Államokban, majdnem kihalt az 1880-tól 1932-ig tartó időszakban. Ekkor ugyanis az indián gyerekeket elszakították családjuktól, és bentlakásos iskolákba vitték, ahol büntették, ha az angolon kívül más nyelven szólaltak meg. A büntetési módszer egyszerű és hatásos volt: szappan a szájba.

A nyelv az 1960-as években kezdett feléledni újra, amikor egy nyelvészprofesszor szimbólumokat kölcsönzött a Nemzetközi Fonetikai Ábécéből, és megalkotta a nyelv írásos változatát. Ma már a Washington környéki rezervátumban létezik lushootseed nyelvű honlap és tévéadó is, valamint a törzs 12 embert alkalmaz, hogy kutassák és tanítsák a nyelvet a rezervátumban élő gyerekek számára –írja a The Seattle Times.

Ezen kívül minden nyáron táborokat is rendeznek az ifjúságnak, ahol a fiatalok egy héten keresztül ismerkedhetnek törzsük nyelvével és kultúrájával: szőnek, festenek, rajzolnak és énekelnek. Évente nem kevesebb, mint 200 gyerek vesz részt a táborokban.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!