0:05
Főoldal | Rénhírek

Megbélyegzi Franciaország a romákat

Megrótta Franciaországot a romákkal szembeni bánásmódja miatt az Európa Tanács Rasszizmus és Intolerancia Elleni Bizottsága (ECRI) kedden Strasbourgban kiadott közleményében.

MTI | 2010. augusztus 25.

A testület mélységes aggodalmát fejezte ki a roma bevándorlókkal szembeni francia eljárás miatt, és csalódottságának adott hangot több csoportjuk kitoloncolásáért.

A közlemény szerint ráadásul vezető francia illetékesek közelmúltban tett nyilatkozatai megbélyegezték a romákat, bűncselekmények kollektív elkövetőiként tüntetve fel őket.

A bizottság azt is kifogásolta, hogy a romákat úgy tekintik, mint ha egyedüli közösségként élnének vissza a személyek szabad mozgását biztosító európai uniós szabályokkal.

A közlemény kiemelte, hogy az etnikai jellegű megkülönböztetésre alapuló bármilyen politika elfogadhatatlan és ellentétes az Európa Tanács tagországaira vonatkozó jogi kötelezettségekkel. A kitoloncolásra épülő politika ráadásul nem jelenthet tartós megoldást - húzta alá az ECRI.

A bizottság már korábban is több ízben elmarasztalta Párizst a romákkal szembeni bánásmód miatt.

A francia hatóságok a közelmúltban a bűnözés visszaszorítására is hivatkozva számoltak fel roma táborokat az országban, és a lakók több csoportját (néhány száz eurós támogatás kifizetése mellett) repülőgéppel visszaküldték Romániába és Bulgáriába.

Közleményt adott ki ugyanerről a témáról kedden az Európai Parlament liberális képviselőcsoportja is. A frakciót vezető egykori belga miniszterelnök, Guy Verhofstadt ebben úgy ítélte meg, hogy Franciaország és a romákat kitoloncoló más európai uniós tagállamok (Németország és Olaszország) lépéseikkel nevetségessé teszik az EU alapértékeit.

A frakció szerint az uniós szerveknek jobban kell őrködniük a kisebbségi jogok érvényesülésén.

Verhofstadték azt szeretnék, ha szeptemberi strasbourgi plenáris ülésén az EP vitát folytatna erről a témáról.

Sophie In't Veld holland liberális képviselő ugyanebben a közleményben arra intett, hogy ha most eltűrik az effajta kormányzati politikát, újabb csoportokkal szembeni diszkriminációs lépések is következhetnek.

Külön bírálta a romákat megkülönböztető politikát a holland EP-tag amiatt, hogy nem veszi figyelembe: olyan kisebbségről van szó, amelyet már anyaországaikban is a társadalom szélére szorítottak.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
13 éve 2010. augusztus 25. 12:49
1 Bakker

Mi a baj a Franciákkal?????????????????

Minden ország ezt fogja tenni, azzal az emberkével, aki nem fogadja el a befogadó ország törvényeit.

Ha -tegyük fel - odaköltöznék, akkor az ott hatályos törvények keretén belül kellene élnem. Ezt felvállalom azzal, hogy ott telepszem le.

Ezek a 'szabadéletért táborozó csoportok, ugyan azt csinálták, mint nálunk. Tartották a markukat, és mellette zaklatták azokat az embereket, akik az adójukon keresztül pénzt tettek a zsebükbe.

Arról, nincs szó, hogy miért lép ilyet egy humánusnak mondott állam???

Azért lépnek, mert nem tűrhetik tovább azt a mocskot, ami ezekkel a csoportokkal jár. ( prostitúció, lopások, zaklatások )

Irigylem őket, mert megtették!

Mi nem tehetjük meg, mert itt állítottuk elő ezt a réteget....

Ajánlom a cikk írójának, nézzen utána a Belga, és a Holland

helyzetnek is!

Ott sem tűrték el a mocskot!