0:05
Főoldal | Rénhírek

McCurry: 9 évi pereskedés az óriással 2 betű miatt

Egy kis maláj étterem 9 év után pert nyert a McDonald’s étteremlánccal szemben. A jogvita a „Mc” betűk használatának jogosságáról folyt.

nyest.hu | 2009. szeptember 9.

A McCurry Restaurant étteremről – noha az idén ünnepli 10. születésnapját – eddig aligha hallottak sokan. Legfeljebb azok, akik megfordultak a főváros, Kuala Lumpur Ipoh Road nevű utcájában, és betértek oda. A kis étterem azonban történelmi tettet hajtott végre: név- és jogcsatát nyert a McDonald's-szal szemben – számolt be róla a The Times Online.

Jogos a kis "c", de a nagy "M" is...
Jogos a kis "c", de a nagy "M" is...
(Forrás: foodbev.com)

A McCurry Restaurant 1999-ben jött létre, Restaurant Penang Curry House néven. Mostani elnevezését csak 2001-ben kapta, de azóta folyamatosan harcol a globális étteremlánc-nagyhatalom ellen, akik azzal vádolták: a McCurry névben található „Mc” rész félreértésre adhat okot, és a vásárlók könnyedén összetéveszthetik az éttermet egy helyi „Mekivel”.

A tulajdonos, Kanages Suppiah szerint mindez tévedés. Az étterem teljes neve ugyanis – elmondása szerint – Malaysian Chicken Curry Restaurant; ennek rövidebb alakja a McCurry. Összetévesztésről pedig szó sem lehet, hiszen a kis falatozó helyi specialitásokat – a nevéből következően főként curryvel készült ételeket – kínál az oda betérőknek.

A maláj bíróság végül elfogadta a maláj tulajdonos érveit, és másodfokon neki adott igazat – bár 2006-ban a pert a McDonald's nyerte, de Kanages Suppiah fellebbezett az ítélet ellen. A bíró, Gopal Sri Rampril a következőkkel indokolta a frissen meghozott döntést: „a McCurry és a McDonald's két különböző vállalat, amely különböző ételeket árusít, és a vevőköre is eltér. Az alperes vállalatát jelképező szimbólumok stílusukban és elrendezésükben teljességgel eltérnek a felperes által használtaktól. Egészen más lett volna a helyzet, ha a McCurry Restaurant a McDonald's-éval megegyező vagy ahhoz hasonló – pl. McFish vagy McLamb – elnevezésű termékeket árusítana”.

Az ítélethirdetés után a győztes fél elégedetten, de nem fontoskodva vette tudomásul az eredményt. Weboldalukon örömüknek adnak hangot, és hozzáteszik: „tudjuk, hogy világszerte csak kevés olyan üzletember van, aki úgy dönt, hogy kiáll egy nagy multinacionális vállalattal szemben, és győzedelmeskedni tud”. Igazuk is van: a Meki eddig három ízben indított harcot a hozzá hasonló nevű vállalatok ellen, és egy hotellánccal, a McSleep Innsszel szemben sikerült is győzedelmeskednie.

A McDonald's szóvivője nyilatkozatában tudomásul vette az ítéletet, de nem kívánta bővebben kommentálni a történteket.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...