0:05
Főoldal | Rénhírek

Mániává vált az angoltanítás

Míg a válság kezdete előtt jelentős volt az angoltanár-hiány, ma hirtelen mindenki angolt akar tanítani Angliában.

nyest.hu | 2009. október 7.

"Az időzítés nem is lehetett volna jobb: a recesszió előtt tanárhiánnyal küszködtünk, most viszont hihetetlen az érdeklődés a végzős diákok részéről az angoltanári pálya iránt" - mutat rá Graham McCulloch, a British Council egyik vezetője, amint az az independent.co.uk-n olvasható. A lelkesedés nem véletlen: kényelmes és biztos pénzkeresési módnak ígérkezik ez az angol anyanyelvűek számára, ráadásul tanárként külföldön is könnyen el lehet helyezkedni. Fontos szempont ez, ha azt vesszük, hogy számos végzősnek jó húszezer fontnyi adósság nyomja a vállát, és a válság idején különben sem könnyű állást találni.

Világszerte óriási az igény az angoltanárokra. Az 50 országban mintegy 2000 oktatót foglalkoztató British Council szerint összesen 2 milliárdnyian tanulnak ma angolul. És ez a szám folyamatosan nő: a www.britishcouncil.org segítségével angolt tanulók száma az elmúlt két évben például csaknem megduplázódott. Míg előzőleg csupán 8 ezren voltak kíváncsiak a szolgáltatásra, ma már 14 ezren veszik azt igénybe. Egyre többen érdeklődnek a jogi és üzleti angol iránt, és egyre több azoknak a diákoknak a száma is, akik angol anyanyelvű országban akarnak egyetemre járni.

Meglepően gyors az a folyamat, amely alatt egy átlagos diplomásból angoltanár válik. Kevesebb mint egy hónap alatt előfordulhat, hogy valaki egy egész osztálynyi izgő-mozgó gyerek előtt találja magát - egy olyan nyelvtani részt magyarázva, amelyről explicit módon még sohasem gondolkodott előtte.

Ahhoz, hogy valaki megszerezze a hivatalos képesítést, mindössze egy kurzust kell elvégeznie a több száz angliai nyelviskola valamelyikében, vagy akár külföldön is. (Spanyolország például igen népszerű az angol diákok körében.) Egy ilyen képzés akkor számít hivatalosnak, ha tekintélyes mennyiségű időt biztosít arra, hogy a résztvevők élesben kipróbálhassák magukat tanárszerepben, tapasztalt oktatók felügyelete alatt. A kurzusok ára változhat, de nagyjából 900 font az összköltség.

"A tanítást az egyik leginspirálóbb dolognak tartom, amit valaha is csináltam. Mivel nyelvtant sohasem tanultam iskolásként, lebilincselő volt felfedezni és elemezni, hogyan működik a saját anyanyelvem" - vallja a 36 éves Katie McDonald, aki könyvelői állását hagyta ott azért, hogy angolt taníthasson.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...