0:05
Főoldal | Rénhírek

Megszűnhet a magyar nyelvű oktatás Újvidéken?

Maradjon meg Újvidéken a magyar nyelvű oktatás mind a négy általános iskolában. Ezt követelik a szülők, akik attól tartanak, hogy az összevonásnak az lenne a következménye, hogy a magyar gyerekeket szerb osztályokba kerülnének.

MTI | 2010. szeptember 24.

A Magyar Szó című vajdasági napilap internetes oldalán olvasható cikk szerint nyílt levéllel fordulnak a napokban megtartott közös szülőértekezlet részvevői a délvidéki magyarok részleges kulturális autonómiáját képviselő Magyar Nemzeti Tanácshoz (MNT) és a nyilvánossághoz a vajdasági székváros általános iskoláiban működő négy magyar tagozat megtartása érdekében.

A közös szülői értekezletet – amelyen szülők és pedagógusok mintegy hatvanan vettek részt –  azért tartották, mert egy eddig meg nem erősített hír szerint az MNT olyan stratégia meghozatalára készül, amelynek egyik pontja megvonná a támogatást a tíz gyermeknél kisebb magyar osztályoktól, nem támogatnák az ilyen kis létszámú osztályok megnyitását.

A szülők attól tartanak, hogy ha a hír igaz, a vajdasági nagyvárosban előbb-utóbb megszűnhet a magyar nyelvű oktatás.

Újvidék 37 általános iskolájában mintegy 26 ezer diák tanul. Négy iskolában működik magyar tagozat. A középiskolák száma 16, ebből 4 gimnázium. Ez utóbbiak egyikében is van magyar tagozat, és néhány szakközépiskolában is.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!