0:05
Főoldal | Rénhírek

Magyar nyelvű szakképzést Szlovákiában!

Oktatási önrendelkezést akar és önálló törvényben rendezné a kisebbségi kultúra állami támogatását Szlovákiában a Magyar Koalíció Pártja (MKP) – hangzott el pénteken Pozsonyban a pártnak a márciusi parlamenti választások utáni célkitűzéseit ismertető sajtóértekezletén.

MTI | 2012. február 6.

Kiemelt fontosságúnak tartja az átlátható pályázati rendszerek megteremtését az MKP, mivel szerintük az állami csatornából a kisebbségi kultúra pályázati támogatására szánt összegeket tavaly gyanús körülmények közt osztották el.Több olyan esetre is volt példa, amikor felmerült a gyanú, hogy a pályázatok elbírálásakor nem a célirányosságé, hanem a döntéshozók és a pályázók érdek-összefonódásáé volt a döntő szó” – nyilatkozta az MTI-nek Bárdos Gyula, az MKP első alelnöke. Hozzátette, a kisebbségi kultúra támogatását rendező törvénynek rögzítenie kell a szféra százalékarányos részesedését az állami költségvetésből.


A magyar tannyelvű oktatás fejlesztése érdekében Szlovákiában meg kell teremteni az oktatási önrendelkezést és kiemelt helyen kell kezelni a szakmai képzés átfogó reformját állapította meg az oktatásügy területén égető szükségűnek nevezett változtatások kapcsán Szigeti László, az MKP oktatásért és kultúráért felelős alelnöke. Rámutatott, olyan hosszú távú problémáról van szó, amely a válság idején gyors megoldást sürget.Szlovákiában rekordszinten van a munkanélküliség, a vállalkozások viszont sokszor nem találnak megfelelő szintű és szakképesítési irányú munkaerőt” – mondta el az MTI-nek Szigeti.

Hozzátette, szükséges, hogy újra megfelelő rangot kapjanak a szakmunkásképző iskolák és fontos a piaci igényeknek megfelelő, a gyakorlati képzést előtérbe helyező oktatás újraindítása.

Szlovákiában a tavalyi év végére a munkanélküliek aránya túllépte a 13 és fél százalékot. A munkanélküli friss végzősök száma alapján az EU-tagországok közül Szlovákia 35,6 százalékkal a második helyen áll. Erre a tényre José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is rámutatott, amikor hétfőn a fiatal munkaerő foglakoztatásának mielőbbi megoldását sürgette Szlovákiában.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!