0:05
Főoldal | Rénhírek

Ma is tanultunk valamit

-fl- | 2017. március 9.

Ma is tanultunk valamit
Forrás: Wikimedia Commons / Karin Beate Nøsterud, Nordic Co-operation website (norden.org) / CC BY 2.5
Az Index tudományos rovata, a Ma is tanultam valamit lecsapott a nyelvtudomány öreg rókájára, melyről, úgy látszik, végtelen sok bőrt lehet lenyúzni: az eszkimó hó legendájára. Persze mi lennénk az utolsók, akik ezért rájuk vetnék a követ, elvégre a témáról mi is írtunk (még vicceltünk is vele), megvizsgáltuk a finn ’hó’ jelentésű szavakat, és írtunk a magyar eredetéről is. Éppen ezért nem is találnánk különösképpen érdekesnek az Index cikkét, ha nem olvashatnánk benne a következőket:

Érdekesség viszont, hogy a skandináv számi nyelveket beszélő népek (akiket mi főleg lappokként ismerünk) szókészletében 180 és 300 különböző, a hó és a jég állapotait leíró, egymástól eltérő, aktívan használt szó létezik.

Nos, igaz, hogy a számikat lappokként ismerjük, de eddig úgy tudtuk, hogy nem az indoeurópai nyelvcsalád germán ágába, a skandináv nyelvek (dán, svéd, norvég, izlandi stb.), hanem az uráli (finnugor) nyelvek körébe tartoznak, a finn viszonylag közeli rokonai. De hát ezek szerint ma mégiscsak tanultunk valamit.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...