0:05
Főoldal | Rénhírek

Lefényképezték az emlékkép keletkezését

Washingtonban egy nemzetközi tudóscsoportnak először sikerült felvételt készítenie egy emlékkép létrejöttéről. A felfedezés segíthet a hosszú távú memória működésének alaposabb megértésében – számolt be róla a Press Trust of India.

nyest.hu | 2009. június 22.

Az emlékek létrejötte az idegsejtek szintjén fehérjeátvitellel történik. Új emlékkép kialakulásakor új fehérjék jönnek létre az idegsejteket összekötő szinapszisokon.

A jelenséget korábban még nem sikerült képre rögzíteni, most azonban fluoreszkáló festékanyaggal jelöltek meg egy, az átvitel folyamatában részt vevő fehérjét, így vizuálisan is nyomon tudták követni a történéseket.

„Az átvitel szinapszisfüggő, és a posztszinaptikus sejt aktiválását igényli. Ez is mutatja, hogy a lépés kihagyhatatlan a pre- és posztszinaptikus összetevők (a két, a szinapszisnál találkozó idegsejt egymáshoz érő része) együttműködéséből. A helyi fehérjeátvitel a hosszú ideig képlékeny szinapszisokon történik” – összegezte a vizsgálat eredményét Dr. Wayne Sossin, a Montréali Neurológiai Intézet és Kórház vezető kutatója.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...