0:05
Főoldal | Rénhírek
Amelyik kutya szabad, az nem harap?

Láncos kutya

A legtöbb kutya, ami embert harapott, elhanyagolt tartási körülmények közül kerül az állatvédőkhöz.

nyest.hu | 2014. január 16.

A láncos kutyatartás felfogható egy időzített bombának is, magyarázta Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője. Példa erre a legutóbb január 14-én Csengődön történt kutyatámadás is, ahol reggel egy láncról elszabadult kutya rontott neki gazdájának. Az ingerszegény környezetben tartott, elhanyagolt kutyák gyakran idegronccsá válnak, ami a legtöbb esetben visszafordíthatatlan állapotokat eredményez és tragédiákhoz vezethet.

A kutyák háromféle agresszivitásáról is beszélhetünk. Seres Zoltán szerint a kutyák ember elleni agresszivitása legfőképp támadó jellegű, amit rendszerint félelem szülhet. Emellett a kutyák harapásakor védekező agresszivitásáról is beszélhetünk, ami legtöbbször kutyák egymás között fellépő harcából áll. Az ebek ragadozó agresszivitása pedig leginkább élelemszerzésre irányul, mely legtöbbször a háztáji és természetben élő állatok kisebb rendű egyedeit veszélyeztetheti.

Öt gyakori ok, amiért a tartott kutya támad vagy harap:

  1. Sokkhatás következtében gyakran ijedtségből támad az egyébként jámbor házi kedvenc. Elég egy durranás vagy egy véletlen mancsra taposás és kész a tragédia.
  2. A kutyák ivarzási időszaka tavasszal és ősszel van. A 2014-es év tavaszias/őszies telében sok kutya hormonháztartása felborul és az ebek párzási időszakot élnek meg. A kutyák orrukkal messziről megérzik a tüzelő állatok szagát, izgatottságukban gyakrabban eszüket vesztve haraphatnak.
  3. A felelőtlenül tartott kutyák a gazda hibájából gyakran ideggyengévé és támadóvá válhatnak.
  4. A gazda ruházatán gyakran megérzi a kutya az élelmiszer szagát, ami gyakran eredményez kezelhetetlenebb kutyák által harapást, tapasztalatlan gazdáknál sérülést.
  5. Dominanciakonfliktus: a család kisebb gyermek tagjait gyakran odaengedik a kutyákhoz, de a kutya nem felsőrendű gazdiként, hanem ragadozó mivoltából eredően elejthető "áldozatként" tekint rá.

Láncos kutya
Forrás: Wikimedia Commons / Jerrye & Roy Klotz MD / CC BY-SA 3.0

Az Orpheus Állatvédő Egyesület rendszeresen találkozik embert harapott állatokkal. A legtöbb embert harapott kutya elhanyagolt tartási körülmények közül kerül az állatvédőkhöz. Seres Zoltán szerint a kutyatartás három alapvető igénye a megfelelő tartási hely, a tartáshoz szükséges idő (szocializációhoz, sétához, játékhoz, foglalkozáshoz), a tartáshoz szükséges anyagi fedezet biztosítása. A háromból ha bármelyik is hiányzik, az állattartás előbb-utóbb gondokat szül. Sok állattartás állatkínzássá fajulhat, ami börtönnel is sújtható bűncselekmény. Nagyon fontos (és sokan nem tudják), hogy a háziállatok állapotáért, azok tetteiért a gazda a felelős.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (3):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
10 éve 2014. január 16. 09:20
3 aszterixagall
10 éve 2014. január 16. 09:16
2 Fejes László (nyest.hu)

@aszterixagall: A kutya napközben tartható a kert kisebb elkerített részében is.

10 éve 2014. január 16. 08:31
1 aszterixagall

Ha kifejezetten házőrzésre tartod a kutyádat, akkor elengedhetetlen, hogy napközben kennelben vagy láncon legyen. Ha ugyanis szabadon van, akkor nyilván meg kell értenie, hogy a gazda által beengedett idegenek nem ellenségek, nem szabad őket bántani, viszont ha ez rögzül nála, akkor nem fog olyan határozottan fellépni az éjszakai, hívatlan vendégekkel szemben sem.

Persze, gondolom, az állatvédők eleve rossz szemmel nézik ha a tulajdonos házőrzésre tartja a kutyát, de lehet, hogy el kellene fogadni, hogy van olyan, aki nem vagy nem csak kedvencként tekint rá, hanem haszonállatként is.