0:05
Főoldal | Rénhírek

Lajčák: mindkét országnak ártott a révkomáromi incidens

A szlovák külügyminiszter szerint át kell hidalni a mélységes bizalmatlanságot a két ország között.

MTI | 2009. szeptember 2.

Mélységes bizalmatlanság él a két ország között, de ezt át kell hidalni, és új minőséget kell elérni a párbeszédben - mondta Miroslav Lajčák a Kuriernak.

A miniszter szerint a régi emlékek erős érzelmeket váltanak ki, így volt ez legutóbb Sólyom László látogatásakor is. A látogatást Szlovákiában pökhendinek és az állammal szemben tiszteletlennek tekintették. Az eredmény: mindkét ország tekintélyén csorba esett az EU-ban. „Magunknak ártottunk” - tette hozzá.

Lajcák beszélt arról is, hogy magyar kollégájával megpróbál kiutat találni ebből a helyzetből és helyreállítani az elvesztett bizalmat. Egy „jó beszélgetésük” már volt is – mondta. Mindkét országban erősebbek a pozitív erők, mint a romboló hatásúak - vélekedett a szlovák diplomácia vezetője.

Az Európai Unió nem akar belekeveredni kétoldalú konfliktusokba, ugyanakkor világossá kell tennie, hogy nem tolerálja a szélsőségességet, a revansizmust és a nacionalizmust – mondta.

A szlovák államnyelvtörvény vitatott módosításáról szólva azt mondta: a törvény célja védeni a szlovák nyelvet Szlovákia területén. A jogszabály nem korlátozza a kisebbségi nyelvek használatát, és nem jelent hátrányos megkülönböztetést, és csak a hivatalos érintkezésre vonatkozik - mondta Lajčák. Mindössze azt akarjuk elkerülni, hogy hivatalos szövegekben csak kisebbségi nyelvet alkalmazzanak, és így a csak szlovákul beszélők ne értsék meg azokat.

A szlovákiai kisebbségek helyzetéről úgy nyilatkozott: minden, az Európai Unióban érvényes jog biztosított a számukra.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...