0:05
Főoldal | Rénhírek

Kötelező marad az -ová

Tavaly nyáron Přemysl Sobotka élesen bírálta a cseh televíziót, hogy az londoni olimpia alatt következetesen „-ová” végződéssel használta a nem cseh nemzetiségű női sportolók neveit. Risztov Éva magyar olimpia bajnok úszót például a cseh kommentátorok mindig Risztovovának nevezték.

MTI | 2013. február 4.

Kötelező marad a hagyományos -ová végződés a cseh női neveknél Csehországban.  A Polgári Demokratikus Párt (ODS) néhány képviselőjének javaslatát, hogy a jövőben a női neveknél ne legyen kötelező az eddig szinte elhagyhatatlan -ová végződés, a parlament felsőháza elutasította.  A szenátus 71 tagja közül a szavazáskor jelen lévő 51 szenátor közül a módosító javaslatot csak 25 támogatta.

Az anyakönyvekről szóló törvény szerint a női neveket a cseh nyelvtan szabályai szerint kell kialakítani, írni. Az -ová nélküli „férfias” változat csak akkor engedélyezett, ha idegen állampolgárságú vagy nem cseh nemzetiségű nőkről van szó. Ugyancsak -ová nélkül használhatják a vezetéknevüket azok a cseh nők, akik idegen állampolgárhoz mentek férjhez, illetve tartósan idegenben szándékoznak letelepedni. A cseh állampolgárságú, de magyar nemzetiségű nők például -ová nélkül használhatják vezetéknevüket.


A témát a cseh közbeszédbe tavaly nyáron Přemysl Sobotka, a szenátus polgári demokrata alelnöke hozta újra vissza, amikor élesen bírálta a közszolgálati cseh televíziót, hogy a londoni olimpia alatt következetesen -ová végződéssel használta a nem cseh nemzetiségű női sportolók neveit. Risztov Éva magyar olimpia bajnok úszót például a cseh kommentátorok mindig Risztovovának nevezték. Sobotka kijelentette: a tévéközvetítések figyelése közben jött rá, hogy mennyire zavaró az idegen női nevek -ovás változatának használata.

A törvénymódosító indítvány a nőkre bízta volna az -ová végződés használatát. Miután az alkotmányügyi-jogi bizottság elvetette az indítványt, várható volt, hogy a felsőház is erre az álláspontra helyezkedik. „Valószínű, hogy mindössze néhány nő szeszélyéről van szó” – jelentette ki Eliška Wagnerová, a bizottság elnöke. Úgy vélte, a jogalkotóknak nem kell beavatkozniuk a nyelv fejlődésébe.

Karolína Peake, a cseh kormány alelnöke – akinek a férje idegen állampolgár, s ezért -ová végződés nélkül használhatja vezetéknevét – kijelentette, hogy személyesen egyetért a javaslattal. „Támogatom a választás lehetőségének kiterjesztését” – nyilatkozta. Kifejtette: külföldön olykor problémát okoz, hogy a férj és a feleség neve eltér egymástól.

A cseh nyelvészek többsége a témáról folyó vitában a hagyományos végződés megtartása mellett van. Legfőbb érvük szerint az -ová végződés szervesen illeszkedik a cseh nyelv szerkezetébe, hagyomány, és használatával minden esetben egyértelműen megkülönböztethető a női név a férfi névtől. Egy 2011-ben készített felmérés szerint a megkérdezettek 82 százaléka azt mondta, idegennek tűnik nekik a női nevek -ová nélküli használata. A többiek azt mondták, a mai világban logikusnak tartják, hogy a nők dönthessenek a nevükről, és -ová végződés nélkül is használhassák.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (4):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
11 éve 2013. február 4. 16:57
4 Fejes László (nyest.hu)

@Szajci: Nemzetiségieknél nem kötelező: www.nyest.hu/hirek/magyar-nevhez-magyar-konyvet

11 éve 2013. február 4. 16:43
3 Szajci

úgy tudom a szlovákoknál már nem kötelező az -ová.

a horvátoknál a házassági nevet kötőjellel jelzik.

Julianna Erdelji-Sili (Erdelji a leánykori név, Sili a férj neve)

11 éve 2013. február 4. 13:39
2 KATÓ ferenc

Nem vagyok szakértő a kérdésben, de ha cseh vagy szlovák anyanyelvű lennék, számomra sokkal egyszerűbb lenne a dolog: egyszerűen a nyelvi megszokás miatt használnám az -ová-t annak kifejezésére, hogy az illető nő. Ez lehet - nekünk - furcsa, másoknak meg a mi -né toldalékunk az. (Vö: Kínos volt, amikor feleségemet külföldiek többször ferenkne (Ferencné) néven szólították Julianna helyett...) Persze ebbe is lehet politikát belevinni, de minek?

11 éve 2013. február 4. 13:20
1 lhi

Egy dolog, hogy a cseh hatóságok kit hogyan anyakönyveznek, de hogy a tévéközvetítő ne torzítsa el a neveket, hanem változás nélkül idézze őket, ahhoz nem szabadna, hogy törvénymódosítás kelljen.