0:05
Főoldal | Rénhírek

Konzultáció a hallgatói szerződésről

Konzultációt kezdeményezett az Európai Bizottság Magyarországgal azzal kapcsolatban, hogy összhangban áll-e az uniós előírásokkal a felsőoktatási hallgatói szerződések magyar szabályozása – közölte pénteken az MTI-vel Andor Lászlónak, a foglalkoztatási, szociális és társadalmi befogadási kérdésekben illetékes EU-biztosnak a hivatala.

MTI | 2012. november 26.

Az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény jövő februárig vár választ a magyar hatóságoktól a felvetett aggályokra. A kérdéskört Brüsszelben annak alapján sorolták hónapokkal ezelőtt Andor László illetékességi körébe, hogy a magyar jogszabály-módosítások nyomán az Európai Unióhoz eljuttatott kifogások a munkaerő szabad áramlásának  mint az egyik sarkalatos európai jogelv érvényesülésének  az esetleges korlátozására utalhatnak.

A pénteki brüsszeli tájékoztatás értelmében a bizottság úgynevezett „pilot eljárást” indított a felsőoktatási törvény, illetve az azt kiegészítő kormányrendelet miatt. Ez az eljárásfajta hangsúlyozottan nem minősül kötelezettségszegési (infringement) eljárásnak  vagyis az uniós testület azt nem állapította meg, hogy a magyar szabályozás ellenkezik az uniós joggal, hanem pusztán tisztázást igénylő pontokra hívja fel a magyar hatóságok figyelmét, és ezekről konzultációt kezdeményez.

A szóban forgó jogszabályok szerint az államilag finanszírozott felsőoktatási helyeket elnyert hallgatóknak szerződést kell kötniük az állammal. Ebben vállalniuk kell, hogy diplomájuk megszerzése után Magyarországon töltik el a képzési időtartam kétszeresének megfelelő időt a végzést követő 20 évben.

Az EU „pilot projektjét” 2008 áprilisában indították azzal a céllal, hogy egyes polgárok, illetve azok bizonyos csoportjai, adott esetben jogi személyek által az uniós jog alkalmazásával összefüggésben felvetett kifogásokat  az érintett tagállam hatóságaival konzultálva  tisztázni lehessen, megelőzve egy esetleges kötelezettségszegési eljárást.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!