0:05
Főoldal | Rénhírek

Könyvtárak új utakon: kölcsönözhető e-könyvek

Az Internet Archive vezetésével az intézmények meg akarják újítani a hagyományos működést.

IT café, Dajkó Pál | 2011. február 25.

A San Franciscó-i székhelyű, tartalomarchiválásra szakosodott nonprofit szervezet, az Internet Archive február 22-én jelentette be, hogy az irányításukkal amerikai könyvtárak egy csoportja új projektet indított el: a jövőben online módon is lehet a könyvtárak állományából e-könyveket kölcsönözni. A 150 könyvtár összesen több mint nyolcvanezer, főként a 20. században kiadott könyv e-változatát kínálja az OpenLibrary.org oldalán, ahol egyébként a korábbi projekteknek köszönhetően már több mint egymillió ilyen anyag található, melyek korlátozás nélkül olvashatóak. A „kikölcsönzött” könyveket gyakorlatilag bármilyen eszközön lehet használni.

A kezdeményezés fő motivációja a digitális eszközök hallatlan mértékű terjedése és az e-könyvek népszerűségének ugrásszerű megnövekedése: egy észak-amerikai felmérés szerint az utóbbi időben a könyvtárakhoz fordulók egyre nagyobb része igényelne digitális anyagokat. Ezeknek az elvárásoknak a könyvtárak igyekeznek megfelelni, és költségvetésük mind nagyobb részét fordítják digitális formátumú könyvek beszerzésére.

Az OpenLibrary.org-ra regisztrált felhasználó egyszerre maximum öt e-könyvet kölcsönözhet, legfeljebb két hétre. Az egyszerre csak egy személynek kiadott könyv formátumát, illetve a használni kívánt böngészőt maguk választhatják meg; a böngészőben történő olvasáshoz az Internet Archive BookReader nevű webes alkalmazására van szükség, PDF-hez vagy ePub-hoz pedig az Adobe Digital Editions kell.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!