0:05
Főoldal | Rénhírek

Könnyű drogok, nehézvizek, tömény italok

Az etológusok megfigyelték a kutyák kötődését a gazdájukhoz, az informatikusok ezt a viselkedést algoritmizálták és leprogramozták, majd a mérnökök megépítettek egy robotlényt, amelynek néhány viselkedéseleme a kutyáéhoz hasonlít. De ez csak egy a Kutatók éjszakájának érdekességei közül.

MTI | 2012. szeptember 24.

A matematikáról és a szépségről, az anyagi intelligenciáról esik egyebek közt szó szeptember 28-án, a Kutatók éjszakáján a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME), ahol az érdeklődőknek bemutatják MOGI Robit is, az érzelmeket kifejező robotot. „A matematika és a szépség kapcsolata több értelemben is felmerül. Először a matematikai konstrukciókban, érvelésekben megnyilvánuló szépségéről lesz szó, majd a szépség matematikájával foglalkozunk, a műalkotásokhoz köthető matematikai fogalmakat (például aranymetszés, szimmetria, geometriák, rekurzió, véletlen) mutatunk be. Végül a szépség elméletében, az esztétikában alkalmazott matematikai gondolatokból adunk ízelítőt” – írja az ismertető.

A Szex, drogok és rock 'n' roll a nem látható világ az infravörös szemeimben című rendezvény keretében selyemhernyó-szexálást, morfintartalom-meghatározást, húgykőminősítést ígérnek a szervezők.
Könnyű drogok, nehézvizek, tömény italok. Természetes gumik, műanyagok, ásványi és motorolajok. Spektrumkönyvtár-építés, (bio)reaktor-monitorozás, képalkotóeljárás-optimálás. Mi köti össze a felsorolt dolgokat? Azok a közeli és analitikai infravörös, valamint Raman spektroszkópiai méréstechnikák, amelyek a legtöbb esetben gyorsabbak, kíméletesebbek, környezet- és költségkímélőbbek, mint a klasszikus módszerek” – olvasható a honlapon.


A MOGI Robi egy olyan kutatás eredménye, ahol az etológusok megfigyelték a kutyák kötődését a gazdájukhoz, az informatikusok ezt a viselkedést algoritmizálták és leprogramozták, majd a mérnökök megépítettek egy robotlényt, amelynek néhány viselkedéseleme a kutyáéhoz hasonlít, vagyis etológiai indíttatású minták alapján alkalmas a kötődéshez kapcsolódó érzelmi állapotok kifejezésére. A robotikában eddig egyedülállóan új eredményként egy, az emberhez kötődő mesterséges egyed jött létre.

Az Anyagi intelligencia címszó alatt különleges, a megszokottól eltérő tulajdonságú anyagokkal is megismerkedhetnek a látogatók, így emlékező fémekkel, mágneses folyadékkal és polimer gélekkel. Utóbbiakat az intelligens anyagok közé sorolják, mert nincs még egy olyan anyagi rendszer, amely ily sokféle környezeti hatásra reagálna: a térfogatuk változása mellett jelentős mértékben módosulhatnak az optikai, mechanikai és transzport tulajdonságai.

Hetedik alkalommal rendezi meg az idén a Tempus Közalapítvány a Kutatók éjszakáját, amelynek a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány az egyik társszervezője. Az Európai Bizottság támogatásával 2005 óta Európa-szerte megvalósuló egész napos, fesztiváljellegű esemény célja a tudomány és a kutatói pálya népszerűsítése.

Előzetes regisztráció és a részletes programkínálat a rendezvény honlapján, valamint a Facebookon.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!