0:05
Főoldal | Rénhírek

Kárpátalján érdemes magyar főiskolára jelentkezni

Kárpátalján idén három olyan felsőoktatási intézménybe felvételizhetnek a magyarul érettségizettek, ahol anyanyelvükön tanulhatnak tovább.

MTI | 2012. július 23.

 Az Ungvári Nemzeti Egyetem magyar karának dékánja, Spenik Sándor az ungvári Kárpáti Igaz Szó című lap pénteki internetes kiadásának nyilatkozva elmondta: egyelőre nincs okuk panaszra a felvételre jelentkezőket illetően, számuk megfelel a korábbi évek átlagának.

Hozzátette: a tapasztalat az, hogy a nagy roham a harmadik héten várható, ugyanis július végéig a diákoknak mindenképpen be kell nyújtaniuk a papírokat. Hangsúlyozta: bíznak benne, hogy a felvételizők a magyar kart választják, hiszen ott komoly lehetőségek várják őket. Elmondása szerint az idén – a magyar nyelv és irodalom szak után – magyar történelem és európai integrációs szakon is megnyílt a levelező tagozat, amelyen öt költségtérítéses hely van azok számára, akik a tanulás mellett dolgozni is szeretnének.


A Munkácsi Állami Egyetem Humán-pedagógiai Kollégiumának tanítói szakára magyar felvételizők jelentkezését is várják. Tyahur László, az intézmény igazgatóhelyettese a lapnak kifejtette: a tanítói szakon működő magyar csoportba akár 35 jelentkezőt is felvehetnek, egy részüket államilag finanszírozott képzésre.

A beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola felvételi bizottságának titkára, Buda Zsuzsanna az újság érdeklődésére elmondta, hogy az intézményben az idén újraindították a tanítói szakot. Ugyanakkor közölte, hogy egyelőre nincsenek megelégedve a főiskolára jelentkezők számával.

Buda Zsuzsanna szerint mindenképpen érdemes a magyar főiskolára jelentkezni, mert – mint fogalmazott – az, hogy a gyerekek ingyen és anyanyelvükön tanulhatnak, bármit megér. A karpatalja.ma kárpátaljai hírportál pénteken arról számolt be, hogy a beregszászi főiskola vezetése úgy döntött, azok a diákok, akiket az intézményben a következő tanévben nappali tagozatra vesznek fel, és beiratkoznak az első évfolyamra, de emellett a felsőoktatási intézmény valamely más szakán levelező képzésre is jelentkeztek és felvették őket, a levelező tagozaton is ingyenesen tanulhatnak. Így a beregszászi főiskolát választók egyszerre két szakon szerezhetnek felsőfokú végzettséget anyanyelvükön, térítésmentes képzési formában.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!