0:05
Főoldal | Rénhírek

Hoffmann: tanítani kell Trianont és ötvenhatot!

Egységes Kárpát-medencei tudástér kialakításáról is beszélt Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a székelyföldi Tusnádfürdőn a 22. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) oktatással foglalkozó tanácskozásán.

MTI | 2011. július 21.

Az államtitkár azért tartja fontosnak az egységes Kárpát-medencei tudástér kialakítását, hogy nyelvében, kultúrájában és identitásában erősödjön a magyarság. Szerinte ahhoz, hogy az összmagyarság az oktatáson keresztül erősödjék, hozzá fog járulni a „pedagógiai kultúra magyarországi erősödése”, amely – mint fogalmazott – éreztetni fogja hatását a határon túl is.

Hangsúlyozta, hogy nem ideológiák mentén, hanem az összmagyarság felemelkedését szolgálva szeretnék felépíteni az egységes oktatási rendszert. Ne fordulhasson elő például – mondta –, hogy határon túli tanulmányi kirándulásokon csodálkozzanak rá magyarországi diákok arra, hogy a határtól több száz kilométerre magyarul beszélnek. A nemzeti alaptanterven belül „tanítani kell Trianont, az 56-os lyukas zászlót” – tette hozzá.

A készülő köz- és felsőoktatási törvényről elmondta: az előkészítés során tapasztalható viharok csak a látszatot, a felszínt jelentik, a terveknek igen komoly a szakmai támogatottsága. „Minden esélyünk megvan arra, hogy a parlament a következő időszakban elfogadja előterjesztésünket” – fűzte hozzá.

Kiemelt feladatnak nevezte a gyakorlati képzésre az eddigieknél nagyobb hangsúlyt fektető szakképzés erősítését, a tehetséggondozást és az iskolai kötelesség teljesítésén alapuló szorgalmas munka támogatását, mert – mint mondta – csak az ilyen munka fog értéket teremteni.

Szép Sándor, a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektorhelyettese elmondta, hogy a Spatientia is „Tusványos szülötte”. Az egyetem elsődleges feladatának tartja „a tudást átadni és a régiót szolgálni” – fogalmazott, hozzátéve, hogy ehhez rendszeresen kapnak segítséget magyarországi egyetemektől.

János-Szatmári Szabolcs, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem rektora előadásában a romániai magyar felsőoktatás továbbfejlesztéséről szólt. Elmondta, hogy a magyar nyelvű agrárképzés még mindig tabunak számít Romániában. Hangsúlyozta: a jövőben élni kellene annak a lehetőségével, hogy az Európai Unión belül a magyarországi akkreditációs szervek is akkreditálhatnak romániai új egyetemi, főiskolai szakokat.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (16):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Az összes hozzászólás megjelenítése
12 éve 2011. július 27. 18:00
16 istentudja

Jut eszembe:

hu.wikipedia.org/wiki/Fekete_m%C3%A1rcius

Azért vannak minöségi különbségek...

12 éve 2011. július 25. 12:54
15 maxval

@Roland2:

Kevesen tudják, hogy a kommunista berendezkedésű államok között a leginkább kisebbségellenes állami politika éppen Magyarországon volt, jellemzően leginkább a Kádár-korszakban. Az egyetlen régióbeli ország, ahol gyakorlatilag sikerült a nemzetiségek megsemmisítése: Magyarország.

A II. vh. előtt háromféle nemzetiségi iskola létezett:

* 'A típusú' - tiszta anyanyelvi, nemzetiségi tannyelvű oktatás volt, ahol minden tantárgyat – a magyar nyelv és irodalom kivételével – nemzetiségi nyelven tanítottak,

* 'B típusú' - kétnyelvű oktatás, ahol a tantárgyakat kb. fele részben magyarul, fele részben pedig nemzetiségi nyelven oktatták,

* 'C típusú' - nyelvoktató oktatás, ahol a tanítás nyelve magyar volt, s a nemzetiségi nyelvet csupán tantárgyként tanították.

1945 után a 'B típus' megszűnt. Az 1945-1946-os tanévben összesen 92 'A típusú' és 62 'C típusú' iskola működött.

1960 tavaszán indult be az 'A típusú' iskolák fokozatos átalakítása 'B típusúra' – A Művelődésügyi Minisztérium 44 167/1960. számú, valamint 44 159/1960. számú utasítása a nemzetiségi tannyelvű iskolákban a természettudományos tárgyakat és a testnevelést immár kötelezően magyar nyelven kellett oktatni.

Az 1960-1961-es tanévben összesen 31 'B típusú' és 329 'C típusú' iskola működött.

Csak az 1985. évi I. törvény adott ismét lehetőséget a nemzetiségi tannyelvű oktatás („A” típus) fokozatos visszaállítására.

Tehát 25 éven keresztül nem volt az országban nemzetiségi iskolarendszer, helyette a gyakorlat látszatkisebbségi, magyarul tanító, a kisebbségi nyelvet csak egyszerű tantárgyként oktató iskolák voltak. Ennek eredménye a kisebbségek teljes asszimilálása lett.

12 éve 2011. július 25. 10:25
14 istentudja

A gyülöletnek nincs nemzetisége.Nincs olyan európai ország,ahol ne léteznének szélsöséges nézetek,szervezetek.A norvégiai tragédia is azt bizonyítja,hogy nem szabad egy kézlegyintéssel elintézni az efajta jelenségeket.Ráadásul néhány szomszédunk esetében a nacionalizmus évszázados állampolitika.Némi különbség van az egyedi esetek és az intézményesített megkülönböztetés,intolerancia között,bár nyilván egyik sem jobb a másiknál.Az biztos,hogy nem lesz könnyü kimászni ebböl a mocsárból,de valahol el kell kezdeni.Sorsokról,emberéletekröl van szó.

12 éve 2011. július 25. 00:05
13 bloggerman77

@Roland2:

"Kire gondolsz ? Mert például Havas,Stohl,Galambos Lajos,vagy Peller Mariann nyiltan vállalják,hogy német származású családból származnak.Ahogy Magyar Bálint,Demszky,Kern András vagy Farkasházy Tivadar sem tagadja,hogy őseik között voltak zsidók."

**

A nemszeretem népek közül valók már nem ilyen lelkesek. Melis György is már 70 felett volt, amikor coming out-olta, h ő szlovák. A zsidó felmenőkkel rendelkezők nem zsidók, akkor lennének azok, ha tartanák a szokásokat.

A Jobbik idegen nevű jómunkásemberei atra jó példák, hogy szónoklatokat tartanak a magyarság őssumér, őskárpátmedencei stb. eredetéről, miközben a családneveik arról tanúskodnak, hogy ők nem lehetnek a saját maguk által megalkotott világkép részei. Ez eléggé skizó helyzet, de őket a legkevésbé sem zavarja, hogy ők ugyanolyan jöttmentek, mint azok a általuk kirekeszteni igyekezett népek.

"Hát nem tudom,én azért viszonylag sűrűn utazok BKV-val BP.-én,és nem egyszer találkozok a 4-6-oson négerekkel vagy "húzott szeműekkel",általában senki nem foglalkozik velük."

**

Gyere ki a külső kerületekbe, aztán láss csodát: a már Mo-on született tizenéves kinai-magyarra (by arfo-amerikjai :P) hangosan jegyzik meg: Jé, ez beszél magyarul! :))

12 éve 2011. július 24. 22:21
12 Roland2

@bloggerman77: "Hogyan lehet az, hogy egy nemzetiségi műsorban a riporter kioktatta a román szülőket, hogy súlyos hibát követtek el, amikor a gyermeküket előbb tanították meg románul, és csak utána magyarul? WTF?"

Ilyenek a másik oldalon is vannak: emlékszem,még egyszer Frei Tamás készített egy dokumentum filmet a csángókról,és valamilyen magát románnak beállítani akaró hivatalnokkal vagy egyházi emberrel beszélt,akinek az volt a véleménye,hogy a csángók elmagyarosodott románok,sőt egy magyar és egy csángó nem is érti egymást,egy magyar könnyebben tud megtanulni románul,mint csángó nyelven (!),és a csángóknak semmi joguk arra,hogy anyayelvükön hallgassák a misét.A pikantéria az volt,hogy ezt az embert Kádár Kornélnak hívták (még a nevét is így mondta),és Frei folyamatosan magyarul kérdezett tőle,míg ő románul válaszolt.

Még régebben olvastam (remélem jól emlékszek rá),van egy kis erdélyi település,ahol a polgármestert Lacatosu-nak hívják ,és ő is valószínűnek tartja,hogy voltak magyar ősei,mégsem hajlandó a település magyar emlékeivel vagy temetőjével törődni.

"Hogy közéleti szereplők, televíziósok, színművészek nem vállalják fel nemzetiségi identitásukat? (Holott az önéletrajzuk böngészéséből látszik, hogy nemzetiségi iskolába jártak...)"

Kire gondolsz ? Mert például Havas,Stohl,Galambos Lajos,vagy Peller Mariann nyiltan vállalják,hogy német származású családból származnak.Ahogy Magyar Bálint,Demszky,Kern András vagy Farkasházy Tivadar sem tagadja,hogy őseik között voltak zsidók.

Egyébként én is német nemzetiségi iskolába jártam,annak ellenére,hogy nem származok német/sváb családból.Nem egy osztálytársam szülei vagy nagyszülei beszéltek németül,és az sem volt ritka,hogy otthon is németül beszéltek egymással.Semmilyen atrocitás nem érte őket csak azért,mert svábok/németek.

"Jobbik esetében nehéz lenne a klasszikus Mo-i nemzeti kisebbségek elleni kirohanásokat létrehozni, szlovák, horvát és német vezetéknevű politikusokkal. :))))"

Az hogy kit hogyan hívnak,csak egy dolog,az identitás a meghatározó:vannak szlávos vagy németes nevű hungaristák vagy szkinhedek is.

"És akkor nem beszélünk arról, ha pl. Bp-en egy néger felszáll egy buszra, egy percen belül mindenki őt fixírozza. "Kellemes" lehet. Vagy ha meg mer szólalni két külföldi, akkor is mindenki őket bámulja. Nevetséges."

Hát nem tudom,én azért viszonylag sűrűn utazok BKV-val BP.-én,és nem egyszer találkozok a 4-6-oson négerekkel vagy "húzott szeműekkel",általában senki nem foglalkozik velük.Talán 15 vagy 20 évvel ezelőtt lehet hogy az volt,amit mondtál,de én ilyet nem tapasztaltam,ma már azért nem szokatlan látvány a külföldi vagy turista.Már a szórakozóhelyeken és diszkókban is többször lehet találkozni velük (az olyan rendezvényekről,mint pl. a Sziget vagy a Volt nem is beszélve).

12 éve 2011. július 24. 20:41
11 bloggerman77

@Roland2:

Kedves Roland

Magyarországon törvényileg valóban minden nemzetiségnek vannak jogai, mi nagyooon européerek vagyunk. De akkor a nemzetiségi oktatási és kulturális intézményhálózat ellenére mára asszimilálódott az összes nemzetiség?

Hogyan lehet az, hogy egy nemzetiségi műsorban a riporter kioktatta a román szülőket, hogy súlyos hibát követtek el, amikor a gyermeküket előbb tanították meg románul, és csak utána magyarul? WTF?

Hogy közéleti szereplők, televíziósok, színművészek nem vállalják fel nemzetiségi identitásukat? (Holott az önéletrajzuk böngészéséből látszik, hogy nemzetiségi iskolába jártak...)

Jobbik esetében nehéz lenne a klasszikus Mo-i nemzeti kisebbségek elleni kirohanásokat létrehozni, szlovák, horvát és német vezetéknevű politikusokkal. :))))

"Még olyat sem hallottam (szerencsére),hogy Magyarországon szlovák,román vagy szerb nemzetiségit vertek volna,vagy ellenük irányuló falfirkák jelentek volna meg vagy emlékmű rombolások lettek volna."

**

Emlékművek festékkel leöntése, emlékmű állítás megakadályozása, nemzetiségi nyelvű helyiségnévtáblák megrongálása rendszeresen előfordul, de ezek "valamiért" nem törik át a hazai média ingerküszöbét....

Ha jól emlékszem tavaly volt, hogy a gyulai román gimnázium szalagavatóját provokátorok zavarták meg, aminek a vége egy tömegbunyó lett.

És akkor nem beszélünk arról, ha pl. Bp-en egy néger felszáll egy buszra, egy percen belül mindenki őt fixírozza. "Kellemes" lehet. Vagy ha meg mer szólalni két külföldi, akkor is mindenki őket bámulja. Nevetséges.

12 éve 2011. július 24. 19:40
10 Roland2

@bloggerman77: Azért nem hasonlítható a magyarországi szláv és román kisebbségek helyzete a határontúli magyarokéhoz: a magyarokat burkoltan- nem burkoltan állami rendeletekkel próbálják diszkriminálni (lásd nyelvtörvény,kettős állampolgárság,stb.),szlovák,ukrán és román politikusok (még kormányzótagok is) tesznek pejoratív kijelentéseket a magyarságra.Magyarországi vagy magyar politikusok ilyet mikor tettek ?? Még a Jobbik sem tesz diszkriminatív kijelentéseket a magyarországi románságra vagy szlovákságra.

Még olyat sem hallottam (szerencsére),hogy Magyarországon szlovák,román vagy szerb nemzetiségit vertek volna,vagy ellenük irányuló falfirkák jelentek volna meg vagy emlékmű rombolások lettek volna.Ilyenre a környező országokban sajnos bőven találunk példát (és a hatóságok szeretik ezeket nem etnikai indíttatásúnak beállítani).Ha van is néhányaknak ellenérzésük a magyarországi nemzetiségekkel szemben,ezek a jelenségek közel sem "törnek ki" olyan agresszívan ás radikálisan .mint a környező országokban a magyarellenesség.Azért álljunk már ki azokért,akik velünk azonos identitást vallanak.

12 éve 2011. július 24. 19:26
9 doncsecz

@istentudja: Ez így van. A szentgotthárdi gyárakban is külön figyelték a besugók ki beszél németül, vagy szlovénül. Ha ott megszólalt bárki, elküldték volna. De napjainkban sincs ez azért másképp, például én amikor középiskolás voltam, szóba került, hogy magyarként (nem tudom hirtelenjében mi volt a téma) ezt és ezt kell csinálnom. Mondom én: jól van, de hát én nem vagyok magyar. Leesett állal mondták: neeem vagy magyar??? Utána meg néhányan vmit sugdolóztak össze, hööö ez nem magyar.

12 éve 2011. július 24. 18:20
8 bloggerman77

@istentudja:

Most helyettesítsd be a magyar szót szlovákra, románra, szerbre... Azt hiszed a magyarok toleránsabbak?

Még gyerekoromban hallottam - 25 éve - hogy a vonaton rászóltak két, egymás között szlovákul beszélő idős asszonyra, hogy "Ne bregybogjanak tótul, ez Magyarország!"

Szerinted ők ezt vajon hogyan élték meg? Hm??

12 éve 2011. július 24. 17:34
7 istentudja

@gull 1: Nem a nyelvmüvelök,magyarságunk megélésének müveltségi foka/szintje a lényeg,ha jól értem...(?)Éltél te már magyarként kisebbségi sorban,kedves gull 1 ?Tudod mi az?Volt már büntudatod azért,mert magyarul mertél beszélni?Kaptál már miatta ?Na azért.

12 éve 2011. július 24. 13:47
6 gull 1

"Egységes Kárpát-medencei tudástér".. nna ilyentől megyek a falnak. Vajon mi lehet a nyelvművelők véleménye az ilyen homályos jelentésű nyelvi jelenségekről?

12 éve 2011. július 22. 16:06
5 doncsecz

@Roland2: Nyilván, ugyanis azt hiszik hogy Szent István műve a Kalevala

12 éve 2011. július 22. 16:06
4 doncsecz

@bloggerman77: Igen, ez is egy jó elgondolás

12 éve 2011. július 21. 19:55
3 Roland2

@bloggerman77: A legnagyobb baj az,hogy sok magyar fiatal még a magyar történelmet sem ismeri jól (ill. amennyire illene).

12 éve 2011. július 21. 18:12
2 bloggerman77

Inkább a környező országok történetét kéne tanítani... A magyarok még a velünk egy államban élő horvátok történetét sem ismerik, hát még a többit.