0:05
Főoldal | Rénhírek

Rosszabb eredményeik miatt maradtak ki a magyarok

Egyetlen tandíjköteles helyre sem jutott be magyar diák a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) fogorvosi, illetve általános orvosi szakára, így 2012-ben a két szakon száztízzel több román nemzetiségű egyetemista kezdheti meg a tanévet az intézményben.

MTI | 2012. július 31.

A MOGYÉ-n egy évtizede, egy kormányzati döntés szerint, azonos számban hirdetnek meg román és magyar tannyelvű helyeket a felvételizők számára mind az ingyenes, mind a tandíjas helyek esetében. Tavaly azonban a MOGYE szenátusának döntése nyomán már nem osztották el két egyenlő részre a két tagozat között a 80 tandíjas helyet, hanem a felvételizők által elért eredmények sorrendjében kizárólag román diákokkal töltötték fel azokat. Mivel akkor még kormányon volt a Romániai Magyar Demokrata Szövetég (RMDSZ), az aránytalanságot úgyorvosolták, hogy a minisztérium további 40 tandíjas helyet engedélyezett a magyar tagozat számára – közölte kedden a szekelyhon.ro regionális hírportál.

A portál írása szerint az idei felvételi vizsgán is kizárólag románok jutottak be az általános orvosin a tandíjas helyekre, mivel most sem osztották egyenlő arányban az előadások nyelve szerint a meghirdetett 80 fizetéses helyet. Ugyanez volt a helyzet a fogorvosi karon is, ahol 30 fizetéses helyet hirdettek meg.

A gyógyszerészeti karon három magyar és 19 román nemzetiségű diák tanulhat ősztől tandíjköteles helyen – a nyolcvan meghirdetett helyből mindössze ez a huszonkettő telt be írja a Székelyhon.

A portál beszámol arról, hogy idén 135 román, illetve 135 magyar államilag támogatott általános orvosis helyet hirdetett meg. Mivel azonban a román tagozaton nagyobb versengés alakult ki, ott az utolsó tandíjmentes helyre 8,61-es felvételi átlaggal lehetett bejutni, míg a magyarok esetében 7,76-tal (Romániában a 10-es a legjobb osztályzat). A tandíjas helyekre a felvételi átlag csökkenő sorrendjében 80 olyan román felvételizőt vettek fel, akinek 7,76-nál magasabb átlaga volt. Így a magyaroknak nem jutott már hely. A fogorvosi karra az utolsó államilag támogatott román helyre bejutott diák átlaga 8,25 volt, míg a magyarok esetében csak 6,45, így ezen a karon is kizárólag a román nemzetiségűek foglalhatják el a fizetéses helyeket.

A MOGYE egy neve elhallgatását kérő magyar oktatója az MTI-nek azt mondta: a tanintézmény szenátusában több mint kétharmados román többség van, amely tudatosan igyekszik tovább növelni a román tagozat fölényét a kétnyelvű egyetemen. Az oktató úgy tudja, a tandíjas aránytalan elosztás miatt ősszel 216 orvostanhallgató kezdi meg tanulmányait román, és alig 132 magyar nyelven. Mint kifejtette, a diáklétszámnál előidézett különbség és az a tény, hogy a gyakorlati órákat a magyar tagozaton is románul tartják, oda vezet, hogy a MOGYÉ-n sokkal kevesebb a magyar oktató, mint a román.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!