0:05
Főoldal | Rénhírek

Kivonatolt irodalomoktatás

Egy, a brit irodalomtanárok körében végzett felmérésből kiderült, hogy a diákok egyetlen könyvet sem olvasnak végig az órákon.

nyest.hu | 2009. szeptember 8.

A brit irodalomtanárok 80 százaléka szerint a nemzeti tanterv nem teszi lehetővé, hogy diákjaik akár egyetlen könyvet is végigolvassanak egy tanévben. Az előírások teljesítéséhez ugyanis több idő kellene, így a gyerekekkel kénytelenek kivonatokat és részleteket olvastatni – számolt be róla a The Independent.

A megkérdezett tanárok kétharmada szerint a kivonatolt irodalomoktatás jelentősen visszaveti a gyermekek olvasási kedvét, míg 60 százalékuk szerint a teljes könyvek elolvasása élénkítené a nebulók olvasás iránti érdeklődését.

Noha a szakértők szerint a legfrissebb nemzeti tanterv már meglehetősen szabad oktatási mozgásteret ad a tanároknak, az eddigi rendszer valószínűleg valóban nagy károkat okozott a kisdiákok körében.

A lapnak Michael Rosen díjnyertes gyerekíró, költő is nyilatkozott. „Jelentősen megrázná a közvéleményt, ha kiderülne, hogy az iskolákban milyen kevés könyvet dolgoznak fel teljes egészében. Az, hogy a gyerekek nem tudnának megbirkózni egy egész könyvvel, ostobaság. Nincs az a kivonatolt olvasmány a világon, amely rendelkezne egy igazi könyv varázsával.”

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...