0:05
Főoldal | Rénhírek

Kitalált nyelv is lehet válóok

Több mint harminc, válóperes ügyvédként eltöltött év alatt Vanessa Lloyd Platt sok mindent hallott. Ismert egy nőt, aki azért adta be a válókeresetet, mert a férje ragaszkodott hozzá, hogy Star Trek-kosztümben járjon, és klingonul beszéljen vele. És egy férfit is, aki kijelentette, hogy a felesége előre megfontolt gonosz szándékból ismételten az általa legkevésbé kedvelt ételt, tonhalragut tett elé. "Őrület! - fakadt ki az ügyvédnő. - Ilyen dolgok fel sem merülhetnének az eljárás folyamán."

MTI | 2012. május 1.

Nagy-Britanniában azonban állandóan felmerülnek, mivel ott sok más országtól eltérően nem létezik a közös megegyezéses válás intézménye.

Rajongók klingonjelmezben
Rajongók klingonjelmezben
(Forrás: Wikimedia Commons / Eric / CC BY 2.0)

Kidobta a felvágottját 

Egy közelmúltbeli esetben a férj azzal vádolta a feleségét, hogy rossz szándékból babrálta a tévéantennát, és kidobta a felvágottját. Az asszony erre azzal állt elő, hogy ő pedig elvette tőle a mosógép távirányítóját, és nem vette figyelembe, hogy undorodik azintenzív termeléssel előállított hústól. Miután Susan és Douglas Rae alaposan kitárgyalta felbomlóban lévő házasságuk részleteit a londoni fellebbviteli bíróságon, a bíró dühödten kifakadt az angol válási jog ellen, mert lehetővé teszi, hogy az övékéhez hasonló piszlicsáré ügyek bíróság elé kerülhessenek... 

Ha a kormány elfogadta volna a közös megegyezéses válás bevezetésére tett korábbi javaslatokat, akkor nem volna szükség ezekre a kellemetlen vizsgálódásokra, amelyek egy letűnt korszak társadalmi értékei alapján zajlanak” – fejtette ki Matthew Thorpe bíró.

Végül helyt adott Douglas Rae válási keresetének annak ellenére, hogy párjaférj és feleség közti normális összezördülésnek nevezte a problémáikat, nem pedig olyanoknak, amelyek miatt indokolt a házasság felbontása.

Az érvényes brit törvény értelmében a válást öt okból lehet kimondani, egyebek mellett házasságtörés és elhagyás miatt. Az esetek mintegy fele az ésszerűtlen viselkedés tág kategóriájába tartozik, amikor is valamelyik fél olyan mértékig ésszerűtlen viselkedéssel vádolja a másikat, hogy amiatt az együttélés lehetetlen.

Sok válóperes ügyvéd és bíró régóta bírálja azt a követelményt, hogy a házasság felbontásához kötelező hibást találni, és egyesek, mint például Vanessa Lloyd Platt, kampányt is indítottak azért, hogy engedélyezzék a közös megegyezéses válást. Egy márciusban elmondott beszédében Nicholas Wall bíró, az angol legfelsőbb bíróság családjogi kollégiumának elnöke kijelentette, hogynem tudok elfogadható indokot a közös megegyezéses válás ellen.

Thorpe bíró megjegyzései hatására Platt összeállított és elküldött a londoni The Timesnak egy listát, amely azok közül a furcsa, válási okként elhangzott vádak közül tartalmazott jó néhányat, amelyekkel ő és kollégái szembe találták magukat.

Timmy, a tarantulapók

A Star Trek sorozatból ismert kosztümöt és klingon beszédet követelő férj mellett szerepelt a felsorolásban egy nő, aki azzal érvelt, hogy férje 15 éve nem szól hozzá, csupán ragasztós Post-it jegyzetlapokra írt üzenetekkel hajlandó kommunikálni vele. Egy férfi pedig arra panaszkodott, hogy a feleségeindokolatlanul flörtöl minden építőmunkással vagy kereskedővel, illetlenül tapogatja őket, és azt állítja, hogy képtelen uralkodni magán.

Kitalált nyelv is lehet válóok
Forrás: Wikimedia Commons / Francodavi / CC BY-SA 3.0

Egy beadvány szerintaz alperes ragaszkodott hozzá, hogy házi kedvenc tarantulapókja, Timmy a családi ágy mellett egy üvegdobozban aludjon, bár a feleség kérte, hogyTimmy aludjon máshol.

Szerepelt a panaszokban förtelmes testszagú férj és olyan is, aki túl gyorsan váltogatta a tévécsatornákat.Az alperes férj ismételten magához ragadta a televízió távirányítóját, a végtelenségig ugrált a csatornák között, és nem volt hajlandó megállapodni egyetlen, a felperes által kért csatornánál sem” – hangzott az egyik kereset.

Nagy-Britanniában kevés válóperes ügy kerül tárgyalásra, úgyhogy az érintetteknek baráti egyetértésben vagy sem el kell dönteniük, hogy melyikük a hibás és miért. Az ok, amely a válókeresetet benyújtó által előterjesztett iratokban szerepel, nem mérvadó a pénzügyi és gyermekelhelyezési döntés szempontjából, leszámítva néhány szélsőséges esetet állítják ügyvédek. A keresetet azonban jóvá kell hagynia a bírónak, és ez az oka annak, hogy mégis előfordul némi csűrés-csavarás.

Az emberek kénytelenek szerepet játszani, amihez a bíróság asszisztál mondta az International Herald Tribune-nak Patrick Chamberlayne londoni válóperes ügyvéd. Összedugják a fejüket, és azt mondják, hogy »biztos ki tudunk találni valamit, amivel a bíróság egyetért«. Ilyenkor következnek az olyan triviális butaságok, mint hogy »későn jött haza a munkából« és »nem segített eleget a konyhában«.

Büntetési eszköz 

Előfordul azonban, hogy a válókereseta büntetés eszköze

Minél dühösebb valaki, minél jobban utálja a másikat, annál nagyobb valószínűséggel talál szélsőséges viselkedésre példát. Szexuális illetlenség, extrém szexuális viselkedés, mindenfajta elképzelhető bűn, kábítószer, prostitúció, homoszexualitás minél sebzettebb valaki, annál inkább hajlamos ilyen vádakat megfogalmazni” – tette hozzá Chamberlayne.

„A jogi finomságok döfték a kést abba, aki az ügyben a legtöbbet szenvedett” – fogalmazott egy 51 éves, öt éve elvált londoni író önmagára gondolva.

„Feleségem keresetében azt állította, hogy nem érdekelnek a gyerekeim, semmit se csinálok velük, zárkózott vagyok, együttműködésre képtelen – sorolta az író, aki azt kérte, hogy tekintettel az ügy személyes természetére a neve hadd maradjon titok. – Tényszerűen cáfolható volt minden egyes állítás. Meg mondtam neki, ha »beadod ezt a keresetet, semmibe sem egyezem bele”, mire azt felelte, hogy »az ügyvédem mondta, hogy vegyem bele ezeket a dolgokat, mert az felgyorsítja az ügyet«.”

1996-ban történt egy kísérlet a közös megegyezéses válás bevezetésére Nagy-Britanniában, de a kezdeményezés elhalt az aggodalom miatt, hogy ha bevezetik, azzal túl könnyűvé teszik a válást. 

„A törvény egyértelműen kimondaná, hogy kérésre elválhatunk” – fogalmazott akkoriban Edward Leigh konzervatív parlamenti képviselő.

A londoni igazságügyi minisztérium szóvivője a közelmúltban megerősítette, hogy a kormány nem tervezi a jelenlegi szabályozás megváltoztatását.

A dolgok nem fehérek és feketék 

Az Egyesült Államokban, ahol az egyes államok hatáskörébe tartozik a válás szabályozása, mindenhol megtalálható a közös megegyezéses válás valamilyen formája. Utolsóként New York vezette ezt be 2010-ben.

Liz Edwards családjogi esetekkel foglalkozó ügyvéd, egyben a közös megegyezéses válást támogató, Resolution nevű állampolgári csoport elnöke szerint a közös a megegyezéses válás nem tenné túlságosan könnyűvé a válást, inkább csökkentené a keserűséget, amellyel az ilyen szakítás együtt jár.

„A dolgok nem fehérek és feketék, úgyhogy még akkor is nehéz eldönteni, ki a hibás egy házasságban, ha házasságtörés is történik” – magyarázta. Egyik ügyfele például egyszer elmondta neki, hogy a felesége utálja, ahogy lélegzik.

Nagyon sok függ attól, hogy van megszövegezve egy válókereset. Sharon Bennett londoni válóperes ügyvéd bevallása szerint arra biztatja az ügyfeleit, hogy enyhén fogalmazzanak, kerüljék a támadó hangnemet. Egyik ügyfele beadványában ezért azt vetette a férje szemére, hogy „kínosan elmerül a részletekben, és hajlamos fésűvel igazgatni a szőnyegrojtokat”.

Platt szerint nehéz komolynak maradni, ha például a keresetben az áll, hogy „az alperes túlzottan követeli a szexet minden éjjel a felperestől, és ez ellentéteket szül a felek között”.

Akadt olyan ügyfél is, aki felrótta a férjének, hogy felveszi a ruháit, és kitágítja a legjobb darabokat. „Amikor az illető bejött, és láttam, hogy nagyjából 1,9 méter magas, nehezen tudtam megőrizni a komolyságomat” – vallotta az ügyvédnő.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (6):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
11 éve 2012. május 2. 15:12
6 scasc

@Sigmoid: Na-na! Már a XVII. sz.-ban játszódó film is a kosztümös zsánerbe tartozik, mindenesetre, ha Franciaországban...

11 éve 2012. május 2. 15:06
5 Fejes László (nyest.hu)

@Sigmoid: „KOSZTÜM?! A "kosztüm" az a "woman's business suit" magyar neve. A szó amit kerestek a JELMEZ!”

1. Mi ugyan nem keresünk semmit, ez egy MTI-s hír.

2. A TESz már 1789-ből ismer előfordulást ’öltözék, ruha’ jelentésen, méghozzá magától Kazinczytól. 1843-ban Egressy Béninél fordul elő először ’történelmi jelmez’ jelentésben.

3. A „kosztümös film” vajon miből ered? Hogy fontos szerepet játszanak benne a jelmezek, vagy hogy a nők kosztümben vannak?

4. „Továbbá, amikor egy előkelő étterembe vagy fogadásra "belépés hölgyeknek kosztümben, uraknak öltönyben nyakkendővel", akkor a hölgyek nem mehetnek be klingonnak vagy Hófehérkének öltözve.” Igaza van, végül is az Adóhivatal is téves kifejezés, hiszen ők kapják, és nem adják az adót. Fekete-fehér filmet pedig nem lehet filmSZÍNházban játszani. És az is hibás, amit a 3. pontban írtam, hiszen nem a jelmezek játszanak szerepet, hanem a színészek.

5. „A klingon kosztöm szimplán leiterjakab.” Javaslom, hogy küldje be véleményezésre: leiterjakab.blog.hu

11 éve 2012. május 2. 14:18
4 Sigmoid

A "kosztümös film", az "ádámkosztümhöz" hasonlóan bevett szókapcsolat, és nem "jelmezeket használó filmet", hanem egy nagyon szűken körülhatárolható zsánert, az elsősorban a XVIII-XIX. századi nemesség körében játszódó, korhű jelmezeket felvonultató történelmi vagy történelmi hangulatú filmeket nevezik így.

A Star Trek filmeket például senki nem nevezné "kosztümös filmnek".

Továbbá, amikor egy előkelő étterembe vagy fogadásra "belépés hölgyeknek kosztümben, uraknak öltönyben nyakkendővel", akkor a hölgyek nem mehetnek be klingonnak vagy Hófehérkének öltözve.

A klingon kosztöm szimplán leiterjakab. Olyan, mintha valaki azt mondaná angolul, hogy "I was wearing my favorite farmer trousers" - miközben nem arra gondol, hogy kantáros parasztgatyában ment a dizsibe egyenest a gyisznóólból.

11 éve 2012. május 1. 16:10
3 Pesta

Akkor az ádámkosztüm a transzvesztiták öltözékét jelenti? :)

11 éve 2012. május 1. 12:58
1 Sigmoid

KOSZTÜM?! A "kosztüm" az a "woman's business suit" magyar neve. A szó amit kerestek a JELMEZ!