0:05
Főoldal | Rénhírek

Megmentik a bennszülöttek nyelvét

Sok mindent megtesznek az ausztrálok a bennszülött nyelvek megmentéséért – remélhetőleg még nem túl későn.

nyest.hu | 2010. május 21.

Új-Dél-Wales államának kormánya kisebb közösségi nyelvvédő programokra 5000 ausztrál dollárt, nagyobb projektekre pedig mintegy 200 ezer dolláros összeget áldoz majd egy helyi lap jelentése szerint. Jelenleg még 60 bennszülött nyelv számíthat élőnek a kontinensen, míg 200 évvel ezelőtt az európai betelepedések kezdetén még 350 létezhetett.

Új-Dél-Wales Ausztrália legnépesebb állama, itt található többek között a négymilliós Sydney is. Egész Ausztráliában körülbelül fél millió őslakos él, ami a lakosságnak mindössze 2,5 százalékát teszi ki. Ebből 150 ezer ÚJ-Dél-Walesben lakik, számukra lesz fontos az új nyelvvédő pályázat.

Az nyelvvédő program része az őshonos nyelvek helyi fórumainak finanszírozása is. Új-Dél-Wales államban erős az urbanizálódás, és az őslakosok is többnyire városokban laknak. Városi körülmények között pedig sokkal gyorsabban felejtődnek el a kicsi ősi nyelvek, ezért is jelenthet fordulópontot az új program. A pályázati összegekhez kevés megkötés jár, és mivel kisebb summáról van szó, a közösségek legalsóbb rétegeibe is eljuthat így a kezdeményezés.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!