0:05
Főoldal | Rénhírek

Kínai diákok dobják fel az amerikai felsőoktatást

Az amerikai egyetemeknek nagyon jól jönnek a jól fizető kínai diákok, akiknek a száma három év alatt megháromszorozódott.

nyest.hu | 2011. november 9.

A több éve tartó gazdasági válság az amerikai felsőoktatást is megviselte. A leghíresebb egyetemeket leszámítva mindenhol kisebb-nagyobb finanszírozási gondokkal küzdenek. Ezért is különösen örülnek, hogy egyre több kínai diák választja az USA-t a diploma megszerzésére.

Míg a világ nagy része a válsággal küzd, addig Kínában erőteljesen erősödik a középosztály, és annak a felső része is. Ez a réteg pedig már meg tudja engedni magának, hogy kifizesse az amerikai egyetemek kifejezetten magas tandíjait.

Az elmúlt három évben például megháromszorozódott az elsődiplomás kínai diákok száma az USA-ban. Így most már Kína Indiához és Dél-Koreához hasonlítható számú diákot küld az amerikai felsőoktatásba.

Az új kínai diákok angol nyelvtudása még gyakran nem kielégítő, így nem ritka, hogy az első évet nyelvtanulással kell tölteniük. Nyelvtudásukat nehéz jól megítélni felvételükkor, mert esszéiket néha mások írják meg helyettük, és a nyelvvizsga pontjaik sem fejeznek ki valós tudást. Ennek ellenére tárt karokkal várják őket az készpénzhiánnyal küszködő egyetemek.

Forrás

The New York Times: The China Conundrum

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!