0:05
Főoldal | Rénhírek

Kína digitális hadjáratra készül

Állítólag egy hat másodperces videó bizonyítja, hogy Kína digitális hadjáratra készül Amerika ellen.

nyest.hu | 2011. augusztus 30.

Az Egyesült Államok és Kína között folyó úgynevezett kiberháború ténye nem újdonság. A két nagyhatalom vetekedése a digitális hálózatok világában illegális tevékenységeket is feltételez, ezért rendszeresen vádolják egymást kémtevékenységgel, saját magukat pedig ártatlannak igyekeznek beállítani. Amerikában alig telik el hónap anélkül, hogy ne lenne szó a kínai állami hackerkedésről, sőt, ezt az amerikai politikusok fontos érvként használják a kibervédelem megerősítésére. Kína a vádakat természetesen tagadni szokta, cserébe pedig Amerikára mutogat.

Egy kis homok került a gépezetbe július 17-én, amikor a kínai állami televízió állítólag egy olyan dokumentumfilmet sugárzott, amelyben bizonyíték volt látható arra, hogy Kína célzottan támad Amerikai digitális rendszereket. A hat másodperces részt Mikko Hyppönen, az F-Secure vezetője szúrta ki.

A CCTV 7-en sugárzott film a kiberháború elméleti lehetőségeiről és kockázatairól szólt. A kérdéses hat másodperces részben egy képernyőkép látható. Ezen egy tetszés szerint megadott IP-címmel túlterheléses támadásra lehet kiadni utasítást. A képen látható IP-cím egy amerikai egyetemé volt. Hyppönen szerint a rész valószínűleg szerkesztői hanyagság miatt került adásba.

Elemzők szerint azonban nem valódi szoftverről van szó, hanem egy legalább tíz éves propagandaanyagról. Mindenesetre a videó éppen aktuális, ugyanis a Pentagon a múlt héten figyelmeztette az amerikai Kongresszust, hogy Kína digitális hadjáratra készül.

További részletek az IT café cikkében.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!