0:05
Főoldal | Rénhírek

Egyre dörzsöltebbek az online bűnözők

Az internetes bűnözők egy dörzsöltebbek: mind kifinomultabb technikákkal próbálják kicsalni a pénzünket.

nyest.hu | 2010. február 2.

A brit internetezők egy tizede vallotta be, hogy rászedték már valamilyen módszerrel az interneten – írja a bbc.co.uk. Az Office of Fair Trading (a tisztességes piaci versenyt felügyelő brit hivatal) jelentése szerint a britek háromnegyede kapott már csalóktól emailt, így a tíz százalékos átverési arány meglepően magas.

A rászedett netezők fele jelezte, hogy több mint ötven fontot (kb. 15 ezer forintot) veszített a csalóknak köszönhetően, míg öt százalékukat több mint ötezer fonttal (másfél millió forinttal) károsítottak meg a bűnözők.

„A csalók mind kifinomultabb és elmésebb módszereket vetnek be, hogy kiforgassák az embert a pénzéből” – nyilatkozta a hivatal vezetője, John Fingleton. Annak érdekében, hogy ez ne így legyen, a hivatal akciót hirdetett, amelynek keretében a gyanús emaileket a címzettek egy központi címre küldhetik. – „Azt szeretnénk, ha az emberek felismernék az árulkodó jeleket, és ha eléggé magabiztosakká válnának ahhoz, hogy tanácsot kérjenek barátaiktól, családjuktól, esetleg a fogyasztóvédelelmtől.”

A hivatalvezető tanácsai, annak érdekében, hogy elkerülje a csalókat:

Álljon meg egy pillanatra, gondolkodjon és legyen gyanakvó.

Ne siessen pénzt küldeni ismeretleneknek, akármennyire megbízhatónak is hangzanak.

Tegye fel a kérdést: mennyire valószínű, hogy éppen önt választották ki az adott ajánlatra, nyereményakcióra – lehetséges, hogy többezer ember kézhez kapta ugyanezt az üzenetet!

Gondoljon arra, mennyi pénzt veszíthet azzal, hogy potenciális csalóknak válaszol.

Kérjen tanácsot.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!