0:05
Főoldal | Rénhírek

Kié Románia?

A romániai Országos Audiovizuális Tanács (CNA) törvénysértőnek találta a Realitatea hírtelevízió „Románia a románoké” elnevezésű kampányát. A televíziót az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) panaszolta be.

MTI | 2012. február 17.

A romániai Országos Audiovizuális Tanács felszólította  a Realitatea hírtelevíziót, hogy szüntesse be a „Románia a románoké” elnevezésű kampány klipjeinek a sugárzását, és felhívta a kereskedelmi adó szerkesztőinek figyelmét, hogy a jövőben tartózkodjanak az olyan tartalmak sugárzásától, amelyek sértik valamely nemzeti kisebbség érdekeit, imázsát.

A tanács döntéséről a panasztevő Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) tájékoztatta az MTI-t csütörtökön. Az EMNT panaszában Boros Zoltán művelődésügyi alelnök sérelmezte és diszkriminálónak nevezte a Realitatea televízió kampányszerűen, óránként sugárzott klipjeit, melyek visszatérő szlogenje volt a „Románia a románoké”.

Boros Zoltán felhívta a tanács figyelmét, hogy egy rossz emlékeket idéző, rossz ízű, visszatérő jelszóról van szó. Hozzátette, Slobodan Milosevics volt jugoszláv elnök uralmának volt az egyik vezérmotívuma a „Szerbia a szerbeké”.

A Realitatea televízió képviselője azzal védekezett, hogy a jelszó a román állampolgárokat akarja jelenteni. A Realitatea televízió inkriminált kampánya arra szólítja fel a nézőket, hogy adják vissza Romániát a románoknak, és töltsék fel véleménynyilvánító videoüzeneteiket a televízió honlapjára. A klip így fogalmaz: „Románia nem a politikusoké, nem a Párizsban koldulóké, nem a spanyolországi prostituáltaké, az olaszországi tolvajoké, a bűnözőké, a korrupt rendőröké, a csempészeké, a lefizethető vámosoké, a nemtörődöm hivatalnokoké. (…) Románia a miénk, nem az övék. Románia a románoké.”

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (6):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
11 éve 2012. augusztus 15. 09:04
6 Fejes László (nyest.hu)

@Pesta: Lassítsunk.

– Mitől tekinthető egy kisebbség számottevőnek? Hány százaléktól? Milyen kompaktsággal? stb.

– Tegyük fel, hogy megállapítottuk, hogy egy állam nemzetállam. Milyen következményei legyenek ennek? (Vagy annak, hogy nem az?)

11 éve 2012. augusztus 14. 11:25
5 doncsecz

@Szajci: Szlovéniában is Jelinčič már felkiáltott hasonlót, de nem latolgatta az olasz és magyar kisebbség kiüldözését, esetleg jogainak bővítését. Bár ennek nem volt túl nagy hangja

11 éve 2012. augusztus 14. 10:50
4 Pesta

Nincs számottevő kisebbsége. Ilyen szempontból persze Mo. se nemzetállam.

Szerbia tényleg jó példa: Szerbia előbb-utóbb a szerbeké lesz - mivel csakhamar zsebkendőnyi terület lesz belőle.

A román jelmondattal egyet lehet érteni, ha így magyarázzuk.

A "Magyarország a magyaroké" jelmondat is erre utalt, és dehogynem szólták meg. Viccesmód vérig sértődtek rajta azok, akik itt születtek, de nem tartják a magukénak, hanem belföldön és világszerte mocskolják az országot, és honpolgárait alattvalónak tartják.

11 éve 2012. augusztus 14. 09:30
3 Fejes László (nyest.hu)

@Varmer: Mi az, hogy „nemzetállam”? És mi teszi szükségszerűvé, hogy Magyarország az legyen, Románia viszont ne?

11 éve 2012. augusztus 14. 09:24
2 Varmer

Van ebben igazság, csakhogy Mo nemzetállam, Románia pedig nem. Ez jelent néminemű különbséget.

12 éve 2012. február 17. 15:56
1 Szajci

Magyarországon a Jobbik is hasonlóval állt elő: Magyarország a magyaroké. Ezt viszont még nem szóltál meg...