0:05
Főoldal | Rénhírek

Kárpátaljai magyar rezervátum?

Az Ukrajnában élő magyar közösség számára kiemelt fontosságú, hogy tagjai kellő színvonalon ismerjék az államnyelvet.

MTI | 2013. június 6.

Gajdos István, az ukrán parlament egyetlen magyar képviselője csütörtökön levélben kérte Dmitro Tabacsnik oktatási minisztert arra, hogy a magyar tannyelvű iskolákban a második idegen nyelvre szánt órákat az ukrán nyelv oktatására fordíthassák a következő tanévben. „Valójában az ukrajnai magyarság rezervátumba zárását szeretné az, aki politikai, választási megfontolásokból amellett agitál, hogy elég, ha magyarul és angolul tudnak gyermekeink” – jelentette ki a politikus a leveléhez fűzött kommentárjában, amelyről sajtószolgálata tájékoztatta az MTI-t.

Az oktatási miniszternek írt levelében hangsúlyozta, hogy az Ukrajnában élő magyar közösség számára kiemelt fontosságú, hogy tagjai kellő színvonalon ismerjék az államnyelvet. A honatya arra hívta fel a tárca vezetőjének figyelmét, hogy az államnyelv oktatását egyrészt azzal lehetne javítani, ha tökéletesítenék a nyelvoktatási tanterveket és módszertant. Másrészt, nagyban segítené a magyar nemzetiségű iskolások számára az ukrán nyelv elsajátítását, ha plusz órák állnának rendelkezésre ehhez. Ennek kapcsán emlékeztette a tárcavezetőt arra, hogy az új tanévtől kezdődően két idegen nyelv kötelező oktatását vezetik be az ukrajnai iskolákban. A parlamenti képviselő javasolta, hogy a magyar tannyelvű iskolákban az ukrán nyelv oktatására fordítsák az egyik idegen nyelvre szánt óraszámokat.

„Vezetők, menedzserek, állami tisztségviselők, orvosok, jogászok is legyenek fiataljainkból, olyan kiművelt emberfők, akik tovább vezetik majd közösségünket, olyan szakemberek, akik nincsenek hátrányban a többségi nemzethez tartozó kortársaikkal szemben, sőt, magyar tudásuk révén még előnyöket is élveznének” – hangsúlyozta levelét kommentálva Gajdos István.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!