0:05
Főoldal | Rénhírek
6-7 milliárd forint a vállalkozásoknak

Jön a felnőttképzési törvény!

A szakképzésről, illetve a szakképzési hozzájárulás fizetéséről szóló jogszabályok változása után még a tavaszi ülésszak idején a parlament elé kerülhet a felnőttképzésről szóló törvény – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerdán Nagykanizsán sajtótájékoztatón.

MTI | 2012. március 19.

Czomba Sándor a Nagykanizsa és Térsége TISZK Nonprofit Kft. szervezésében a szakképzési rendszer változásairól tartott fórumot megelőzően beszélt arról, hogy zajlik az egyeztetés a kamarákkal és más szervezetekkel, hogy milyen változtatásokra van szükség. Az Országgyűlés várhatóan még a tavaszi ülésszak idején tárgyalhat majd a megfogalmazott javaslatokról.

Az államtitkár kiemelte: a szakképzés területénérdemi eredményeket akkor tudunk elérni, ha a humán erőforrásba is komoly energiát fektetünk. Ez indokolta azt, hogy a korábbi szakképzési rendszert Magyarországon is felváltsa a duális képzés, amely Németországban és Ausztriában már hatékonyan működik.

Utalt rá, hogy a befektetőkkel folyó tárgyalások során az első kérdések egyike, hogy az adott térségben van-e elég képzett munkaerő. Erre nem lehet mindig igennel válaszolni, merta szakképzési és a felnőttképzési rendszer is kihívásokkal küzd.

A szakképzési törvény átalakításának az volt a fő célja, hogy a tanulók általaz iskolapadban és a gyakorlóhelyen töltött időt tartalommal töltsük meg. A korábbi időszakhoz képest többnyire három évre rövidített képzési idő alattolyan szakmai és gyakorlati ismeretekkel ruházzuk fel a tanulókat, hogy a végzés után nemcsak papíron, hanem valóságosan is alkalmassá váljanak a munkavégzésre.

A kereskedelmi és iparkamara hatékony segítségével kívánják elérni, hogy a vállalkozásokat is bevonják a gyakorlati képzésbe, így a 9. évfolyam utáni két évben többnyire tanulószerződéssel tudják majd elsajátítatni az adott szakmát a diákok.

Kérdésre válaszolva az államtitkár kitért a szakképzési hozzájárulás fizetési módjának változására is, amely két területen érinti a vállalkozásokat. Megerősítette, hogy fontosnak tartják a saját dolgozók képzésének támogatását, de ezt nem saját forrásból, hanem a néhány héten belül várhatóan megnyíló uniós keretből támogatnák. Az éves szinten 6-7 milliárd forintnyi összeget a vállalkozások rendelkezésére fogják bocsátani.

A másik változás, hogy a vállalkozások a hozzájárulások egy részét eddig közvetlenül a képzőhelyeknek adhatták, de ezeket az összegeket ezentúl szintén pályázati úton lehet majd elérni. Az Állami Számvevőszék is többször jelezte, hogy komoly problémák vannak ezen összegek felhasználásával most is folyik ilyen ügyben büntetőeljárás, másrészt azokban a térségekben is biztosítani kívánják a forrásokat a képzőhelyeknek, ahol kevesebb befizető van.

Cseresnyés Péter, Nagykanizsa polgármestere a sajtótájékoztatón arról beszélt: a befektetők, beruházók számára az, hogy rendelkezik-e egy térség a szükséges szakképzett munkaerővel, fontosabb, minthogy olcsó munkaerő legyen. Minőségi terméket előállítani, minőségi munkát végezni csak megfelelően képzett szakemberekkel lehet, ez pedig alapfeltétele annak is, hogy Magyarország gazdasági lehetőségei javuljanak fűzte hozzá.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!