0:05
Főoldal | Rénhírek

Japán írás kezdőknek és haladóbbaknak

A japánul tanulók egyik legnehezebb feladata a négy írásrendszer – a kandzsi, a hiragana, a katakana és a rómadzsi – elsajátítása. Nekik segít egy új tankönyv.

nyest.hu | 2009. augusztus 26.

Mindig kétséges kimenetelű, ha egy műkedvelő könyvírásba fog, különösen, ha tudományos kérdésekről van szó. Ha azonban minden jól megy, izgalmas, friss, gyakorlati szempontú mű születik. Egy ilyen vállalkozásról számolt be a The Japan Times.

Eve Kushner egy kaliforniai írónő, aki önszorgalomból tanul japánul. Nehézségeiről, amelyek egy nyugati ember jellemző gondjai a japán nyelv tanulása közben, nem volt rest könyvet írni. A Crazy for Kanji: A Student's Guide to the Wonderful World of Japanese Characters (Kandzsimánia: egy diák útmutatója a japán írásjelek csodás világához) című könyv praktikus és szórakoztató olvasmány – a kritikusok is dicsérik.

A könyv a kandzsi írásrendszer elsajátításához nyújt segítséget. A kandzsi kínai eredetű szóírás. Az egyes írásjelek összetett jelentésűek (pl. tűzijáték = tűz + virág), az egyes vonások pedig rögzített helyűek és irányúak, sőt, a számuk sem mindegy.

Az útmutató fejezetenként vezeti be az olvasót a kandzsi írásjelek világába. Minden fejezet elején áttekintés olvasható, amelyet rengeteg játék, fénykép, érdekesség, gyakorlati útmutató és példa követ. Mivel a könyv igen olvasmányos, és nem rendelkezik hagyományos értelemben vett módszertannal, az elejétől a végéig, de tetszőleges sorrendben is olvasható.

Az írónő a könyv bevezetőjében vallott a nyelvtanulás iránti szeretetéről: „a kandzsi kibogozása, a kódfejtés végtelen szórakozással és megdöbbentő felismerésekkel ajándékozott meg” – írta. Ha valaki kíváncsi rá, a cikk alján talál egy rövid, a könyvből származó kvízt.

Vigyázat! Angolul azért nem árt tudni hozzá – magyarul egyelőre nem jelent meg.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...