0:05
Főoldal | Rénhírek

Itt a Föld beszél, vétel!

Az Earth Speaks projekt a SETI Intézet kezdeményezése. A kutatók azt próbálják kideríteni, mi lenne az emberiség üzenete egy földön kívüli intelligens civilizációnak.

nyest.hu | 2009. augusztus 14.

Az emberiség régi vágya, hogy bizonyítékot szerezzen arról, nem vagyunk egyedül a világegyetemben. A SETI projekt rádióteleszkópjai közel ötven éve kémlelik az eget a földönkívüli technológia nyomait keresve. A földön kívüli értelmes élet jeleit kutató tudósok azonban azóta sem alakítottak ki egységes álláspontot arról, mit kellene üzennünk, ha mégis ráakadnánk egy földönkívüli rádiójelre. Sőt, vannak, akik szerint nem is kellene válaszolnunk.

Az Intézet évtizedeken át tudósok és művészek segítségével próbálta megtalálni a megoldást. Ez a megközelítés azonban nem adhatott választ arra a kérdésre, hogy maga a földi társadalom hogy vélekedik erről – annak ellenére, hogy gyakran hangzik el az a megállapítás, mely szerint az üzenetnek az egész emberiséget kellene képviselnie.

Az Earth Speaks (ami nagyjából azt jelenti, hogy „Itt a Föld beszél”) projektet a SETI munkatársai azért indították, hogy választ kapjunk a kérdésre. A projekt különbözik a hasonló projektektől, mivel azt próbálja kideríteni, hogy mik az emberek által elküldött üzenetek fő témái, illetve, hogy ezek az üzenetek milyen fogalomcsoportokat írnak körül.

A BEBO közösségi oldal hasonló feladatot oldott meg úgy, hogy a tagság által javasolt megoldásokat előre meghatározott kategóriákba csoportosította, míg egy másik funkcióval a beküldők megjegyzéseket fűzhettek üzeneteikhez. A BEBO végül 501 üzenetet szerkesztett és küldött el az ukrán űrügynökség rádióteleszkópja segítségével a Gliese 581 c jelű bolygó felé. A szerkesztők választása azért esett a Gliese 581 c-re, mert az volt az elsőként felfedezett Naprendszeren kívüli bolygó, ami csillagának úgynevezett lakható zónájában kering, mérete pedig hasonló a földéhez. Az elküldött üzenetek 2028-ban érkeznek meg a bolygóhoz. Talán van egy kis esély arra, hogy a Gliese 582 c felszínén valaki fogja az adást: bár „a bolygó pályamérete 14-szer kisebb, mint a Földé, s mindössze 13 nap alatt tesz meg egy fordulatot a napja körül” – írja a hírek.csillagászat.hu – a fizikai feltételek adottak a folyékony stabil víz jelenlétéhez. A felszín hőmérséklete 0 és 40 Celsius fok között lehet.

A SETI Intézet projektje ambiciózusabb: címkézés segítségével kívánja meghatározni a beküldők üzenetei alapján kialakuló fogalmi csoportokat. Az üzeneteket a beküldők és az üzenetek olvasói is elláthatják a tartalmat összefoglaló címkékkel. A vizsgálat arra a megközelítésre épít, amelyben a Voyager űrszondán elhelyezett üzeneteket azok egymáshoz való hasonlósága alapján értékelték.

Az üzeneteket az írók demográfiai adatai alapján is értékelik. Ennek köszönhetően azonosíthatják majd az üzenettartalmak hasonlóságait és eltéréseit olyan adatok fényében, mint a nemzetiség, az életkor és a nem. Ahelyett, hogy egy egységes üzenetet próbálnának létrehozni, a projekt segít megértetni az emberek által elfogadható tartalomnak gondolt üzenettartalmak különböző szempontjait. Ennek eredményeként – írják a projektről szóló ismertetőben – az Earth Speaks reprezentatívabb képet ad majd fajunkról, mint az előző üzenetek.

Küldje be saját üzenetét és nyerjen űrtollat a Nyelv és Tudomány – nyest.hu pályázatán!

A nyest.hu is gyűjti olvasói E.T.-nek szánt üzeneteit. A pályázatokat augusztus 15-én éjfélig a szerkesztoseg [kukac] nyest [pont] hu címre küldhetik el, a tárgy rovatban pedig tüntessék fel az „E.T.” szót!

A legfrappánsabb beküldőt megjutalmazzuk a képen látható Fischer Space tollal.

 

Itt a Föld beszél, vétel!
A legfrappánsabb válasz – és így a nyertes – kiválasztásának kizárólagos joga a szerkesztőé, a játékban részt vevők a válasz beküldésével pedig tudomásul veszik a döntést. A legjobb megoldásokat a nyest.hu augusztus 15-ét követően közli.

 

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...